Trump pakt Congres op snelheid voor nieuw steunpakket

President Donald Trump heeft zaterdag een nieuw steunpakket onthuld om miljoenen Amerikanen te helpen die door de pandemie uit hun huis dreigen gezet te worden, en getroffen zijn door werkloosheid. Bij gebrek aan overeenstemming in het Congres, voerde hij het plan in per presidentieel decreet.

Op een persconferentie op zijn golfresort in Bedminster, New Jersey, ondertekende de president van de VS vier presidentiële verordeningen die voorzien in een verlaging van de loonbelasting, een verlenging van de werkloosheidsuitkering, bescherming voor huurders voor wie uitzetting dreigt, en uitstel van de terugbetaling van studieleningen.

Het Congres keurde in maart een gigantisch plan goed van 2.200 miljard dollar om de economie nieuw leven in te blazen. Dat bevatte onder meer een federale werkloosheidsuitkering van 600 dollar per week, bovenop de door de staten toegekende uitkering, en een moratorium op huurachterstanden om uitzettingen te voorkomen. Aan al deze maatregelen kwam twee weken geleden een einde.

De Republikeinen stelden eind juli een steunpakket voor ter waarde van 1.000 miljard dollar. De Democraten hadden een eigen plan ter waarde van 3.000 miljard dollar goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, waar ze een meerderheid hebben. Dat stierf echter een stille dood op de vloer van de door Republikeinen gedomineerde Senaat. (De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn de twee kamers van het Congres, dat is het Amerikaanse parlement.)

Democraten proberen ‘deze essentiële hulp te gijzelen’, zei Donald Trump. Hij voegde eraan toe dat hij wel nog steeds hoopt op een akkoord in het Congres, ‘op een later tijdstip’. ‘Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze van hun land houden’, zei de president over de Democraten. Binnen drie maanden zijn het presidentsverkiezingen in de VS.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20