Trump geeft producenten van elektrische voertuigen koude rillingen

Trump geeft producenten van elektrische voertuigen koude rillingen
Donald Trump & Joe Biden – Getty Images

Onder president Joe Biden was het voor bedrijven die investeren in groene sectoren goed gedijen en werden ze op veel vlakken gestimuleerd. Voormalig president Donald Trump is minder fan van elektrische voertuigen (EV’s). Producenten vrezen dat een herverkiezing van Trump de verdere uitrol van EV’s in gevaar zal brengen.

Waarom is dit belangrijk?

In de Verenigde Staten verloopt de overstap naar elektrisch rijden iets trager dan in Europa. Er wordt van Biden verwacht dat hij de bevolking met de juiste stimulansen warm maakt om over te schakelen. Maar indien Trump in 2024 de verkiezing wint, wordt gevreesd dat hij het roer terug zal omgooien.

In het nieuws: Volgens Trump zal de EV-sector de Amerikaanse autosector vernietigen. Dat meldt CNN.

“Elektrische auto’s zijn te duur” en “elektrische auto’s rijden niet ver genoeg”: twee argumenten van Trump waarom EV’s in Amerika niet van de grond zullen komen. “Al deze auto’s zullen in China gemaakt worden.”

  • De fabrikanten van elektrische voertuigen zitten in lastig vaarwater. Bij een herverkiezing van Joe Biden wacht hen een rooskleurige vier jaar. Bij een herverkiezing van Donald Trump is het onduidelijk hoe zwaar de klappen zullen zijn.
  • In dat laatste geval dreigt een aantal maatregelen om de EV-transitie te versnellen, te sneuvelen. Zo zouden bepaalde uitstootnormen worden verlaagd en zou een belastingvoordeel van 7.500 dollar voor de aankoop van een EV moeilijker te verkrijgen worden.
  • Amerikaanse producenten staan dus voor een moeilijke keuze. Als ze gokken op Biden, anticiperen ze op een sterke groei. Als ze gokken op Trump, wordt rekening gehouden met een serieuze daling van de vraag. Op vlak van bedrijfsplanning is dit evident een zeer onaangename positie.

Steunmaatregelen

  • In de Verenigde Staten loopt de transitie naar elektrisch rijden iets trager dan in Europa. Het marktaandeel is er nu zo’n 7,2 procent, tegenover 11,8 procent in Europa in mei.
  • Desalniettemin kent de sector in de VS een sterke groei. In de afgelopen acht jaar werd 120 miljard dollar in de EV-sector gepompt, toont het Milieudefensiefonds aan. Veertig procent daarvan kwam er sinds de goedkeuring van de Inflation Reduction Act, die beoogt om de productie van groene sectoren zelf in handen te hebben en waaronder miljarden dollars in de vorm van overheidsleningen werden geïnvesteerd.
  • Dat is niet helemaal onlogisch. Er is een groeiende vraag en er wordt geanticipeerd op steeds strengere milieunormen. Daarnaast zijn er beleidsinitiatieven om de wagens aantrekkelijker te maken. Alleen wordt het voor de bedrijven moeilijk opereren, en nog moeilijker plannen, in een omgeving waar steunmaatregelen naar de sector zouden kunnen verdwijnen.

“Ambitie, toewijding en consistentie”

  • Dit gebeurde op veel kleinere schaal, maar toch gelijkaardig, in het Verenigd Koninkrijk. Premier Rishi Sunak wil het verbod op wagens met een verbrandingsmotor met 5 jaar uitstellen, van 2030 naar 2035. Dit zou “de overgang naar elektrische voertuigen vergemakkelijken”.
  • Maar ook hier zorgt dit voor verwarring bij fabrikanten. “Ons bedrijf heeft drie dingen nodig van de Britse regering: ambitie, toewijding en consistentie. Een versoepeling van 2030 zou alle drie ondermijnen”, zei Lisa Brankin, voorzitter van Ford UK, in een verklaring. Onder Trump zou de Amerikaanse EV-sector deze drie wensen wel nog eens kunnen herhalen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.