Trump weer toegelaten op sociale netwerken: maakt hij een snelle comeback?

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die het waardeverlies van Meta toeschreef aan zijn afwezigheid op Facebook, lijkt geen haast te hebben om terug te keren naar de mainstream sociale netwerken. Maar zal hij echt zonder kunnen als hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap in 2024?

In het nieuws: Meta maakte woensdag bekend dat het Donald Trump weer toelaat op Facebook en Instagram na een verbod van twee jaar.

 • Afgelopen november zag de voormalige Amerikaanse president zijn Twitter-account al gereactiveerd, na een onderzoek van de nieuwe eigenaar van het platform, Elon Musk.
 • Het herstel van de Facebook- en Instagram-accounts van de vastgoedmagnaat is niet onmiddellijk van kracht. Het zal in de komende weken plaatsvinden, zei Meta in een blogpost.

Meer details: In het geval van een verdere schending van het inhoudsbeleid van Meta zouden de accounts van Donald Trump onderworpen worden aan bijkomende schorsingen, aldus het bedrijf. Deze schorsingen kunnen variëren van een maand tot twee jaar, “afhankelijk van de ernst van de overtreding”.

 • “Als algemene regel geldt dat we een open, openbaar en democratisch debat over de platforms van Meta niet willen belemmeren – vooral niet in de context van verkiezingen in democratische samenlevingen zoals de Verenigde Staten”, zegt Nick Clegg, Meta’s woordvoerder voor dit soort gevoelige kwesties. “Het publiek moet kunnen horen wat hun politici zeggen – het goede, het slechte en het lelijke – zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken bij het stemmen.”
 • In samenhang met deze aankondiging heeft Meta haar inhoudsbeleid bijgewerkt om publicaties aan te pakken die niet expliciet haar regels schenden, maar die zouden kunnen aanzetten tot gewelddadig of schadelijk gedrag zoals de aanval op het Washington Capitool van 6 januari 2021. Die bestorming was de directe aanleiding voor de blokkering van Trumps Facebook- en Instagramaccounts.

De (zo gevreesde?) terugkeer van Trump in de publieke sfeer

De reactie: Donald Trump liet uiteraard niet na om op dit nieuws te reageren, zoals hij met Twitter had gedaan.

 • Op zijn eigen sociale netwerk, Truth Social, schreef hij: “Facebook, dat miljarden dollars aan waarde heeft verloren sinds het uw favoriete president, ik, ‘deplatformeerde’, heeft zojuist aangekondigd dat het mijn account teruggeeft.”
 • De man schrijft de beursklap van Facebook dus toe aan zijn afwezigheid. Dat is evenwel niet op feiten gebaseerd, aangezien de redenen voor de waardedaling van Meta veelvoudig zijn en meestal niets met Trump te maken hebben.
 • In ieder geval suggereert zijn opmerking dat hij trouw is gebleven aan zichzelf.

De hamvraag: Zal Donald Trump deze kans grijpen om weer op de voorgrond te treden?

 • Want hoewel hij op Truth Social kan rekenen om te tieren wat hij wil – de vrijheid van meningsuiting met twee snelheden is hem nogal gunstig gezind – is het bereik van het platform bijzonder beperkt in vergelijking met Twitter, zijn vroegere favoriete sociale netwerk, of Facebook en Instagram. Vooral omdat het aantal volgers van Trump op Truth Social niets voorstelt (4,18 miljoen) in vergelijking met wat hij op Twitter (88,8 miljoen) en Facebook (35,4 miljoen) had.
 • Bovendien verliep de ontwikkeling ervan allesbehalve vlekkeloos. Alle soorten bugs waren aanwezig. Op dit moment is het niet meer mogelijk om te registreren. Vanwege een gebrek aan servers? Mogelijk.

Het dilemma: Als Trump terugkeert naar de reguliere sociale media, zou dat ook een erkenning zijn dat Truth Social mislukt is.

 • Voorlopig lijkt hij geen haast te hebben om terug te keren naar Twitter, Facebook en Instagram. Sinds zijn rehabilitatie op Twitter afgelopen november heeft Trump er geen gebruik van gemaakt.
 • Maar met de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 kan de verleiding te groot zijn.
 • Als hij een groot publiek wil bereiken, zal Donald Trump weinig andere keus hebben dan terug te schakelen naar brede platforms. De ‘nieuwe’ vrijheid van meningsuiting die Musk op Twitter heeft ingesteld, zou ook in zijn voordeel kunnen werken.

(evb/ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20