Musk noemt verbanning Trump van Twitter een “ernstige fout” en spreekt zijn steun uit voor Ron DeSantis

De verbanning van voormalig president Donald Trump van Twitter, was een “ernstige fout die gecorrigeerd moest worden”, zei de CEO van het platform Elon Musk op vrijdag.

Waarom is dit belangrijk?

Op 8 januari werd oud-president Donald Trump van Twitter verbannen, onder andere vanwege zijn rol in de bestorming van het Amerikaanse Capitool twee dagen eerder. De kersverse CEO van Twitter Elon Musk zegt echter een groot voorstander te zijn van vrijheid van meningsuiting en beargumenteert dat een “Twitter ban” rechtstreeks tegen dit principe ingaat.

In het nieuws: “Ik vind het prima dat Trump op dit moment niet Twittert. Het belangrijkste is echter dat Twitter een ernstige fout – het verbannen van zijn account, ondanks dat hij geen wet overtrad – corrigeert”, aldus Musk in een tweet. “Het deplatformeren van een president ondermijnde het publieke vertrouwen in Twitter voor de helft van Amerika”.

  • Daarmee reageerde Musk op de heractivering van Trump’s account vorige week, nadat een kleine meerderheid in een Twitterpoll had gestemd voor het deblokkeren van het account. “Het volk heeft gesproken”, zei Musk in een reactie op de poll. 
  • Trump liet echter weten dat hij geen interesse heeft om terug te keren op het platform en het liever bij zijn eigen Truth Social houdt. Maar toch spoorde de Amerikaan zijn volgers op het sociale netwerk aan om deel te nemen aan de poll op Twitter. “Stem nu met positiviteit, maar maak je geen zorgen, ik ga nergens heen. Truth Social is bijzonder”, zei hij.
  • De oud-president werd op 8 januari 2021 onder de vorige eigenaren van Twitter verbannen, vanwege het aanzetten tot geweld na de bestorming van het Capitool. Honderden Trump-aanhangers drongen op 6 januari het complex binnen om de formalisering van de verkiezingsoverwinning van de verkozen president Joe Biden op gewelddadige wijze te blokkeren.
  • Trump gebruikte herhaaldelijk Twitter en andere sociale media om ten onrechte te beweren dat er op grote schaal verkiezingsfraude was gepleegd. Hij had ook zijn aanhangers aangespoord om naar het Capitool in Washington te marcheren om daar te protesteren.
  • Verschillende burgerrechtenbewegingen veroordelen echter het besluit van Musk.
  • “In de Twitterwereld van Elon Musk kun je aanzetten tot een opstand tegen het Amerikaanse Capitool, die leidde tot de dood van meerdere mensen, en mag je gewoon doorgaan met haatzaaien en gewelddadige samenzweringen op zijn platform spuwen”, zei NAACP-voorzitter Derrick Johnson in een verklaring aan CNBC. De National Association for the Advancement of Colored People is een van de oudste burgerrechtenbewegingen van de VS.

Andere sociale media: Kort na de bestorming werden ook de accounts op Facebook, Instagram en YouTube van Donald Trump geblokkeerd.

De achtergrond: Sinds Musk eind oktober Twitter overnam, heeft hij het personeelsbestand ingekrompen en veranderingen doorgevoerd in de bedrijfsvoering, waaronder content moderatie.

  • Nog voor hij Twitter overnam, was Musk openlijk in zijn afkeer van de actieve vorm van inhoud- en gebruikersmoderatie van het bedrijf, door te zeggen dat het tegen de principes van vrijheid van meningsuiting inging.
  • De miljardair zei vrijdag ook dat hij Ron DeSantis in 2024 zal steunen als de gouverneur van Florida zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap.
  • “Mijn voorkeur voor het presidentschap van 2024 gaat uit naar iemand die verstandig en centristisch is. Ik had gehoopt dat dat het geval zou zijn met de regering Biden, maar ik ben tot nu toe teleurgesteld”, aldus Musk op Twitter. “Ter herinnering, ik was een belangrijke voorstander van het Obama-Biden presidentschap en heb (met tegenzin) voor Biden gestemd”.
  • Eerder drong Musk er bij zijn Twittervolgers op aan om bij de Amerikaanse midterms een Republikeins Congres te kiezen, als tegengewicht voor de Democraten.

(kg)

Meer