Truth Social-app van Donald Trump is dan toch beschikbaar in Google Play Store

Truth Social, de sociale media-app die wordt gesteund door voormalig president Donald Trump, is goedgekeurd voor de Google Play Store, aldus Google woensdag. Google-moederbedrijf Alphabet hield de app lange tijd tegen, omdat via het platform gewelddadige bedreigingen werden geuit die in strijd waren met de regels van Google.

Google had eerder gezegd dat Truth Social niet in zijn digitale winkel mocht verschijnen, totdat het medium een beleid had ingevoerd dat opruiing en bedreiging met geweld voldoende aanpakt. Ook moest de sociale media-app een speciaal systeem opzetten, waarmee aanstootgevende inhoud kon worden gemeld.

En daar heeft het netwerk naar geluisterd: op woensdag vertelde een woordvoerder van Google aan CNN dat aan die normen nu is voldaan.

“Apps kunnen worden gedistribueerd op Google Play, mits ze voldoen aan onze richtlijnen voor ontwikkelaars”, aldus een woordvoerder tegen het Amerikaanse nieuwsmedium. “Daar voldoet Truth Social nu aan, dus is er voor ons geen reden meer om het platform uit onze app store te weren”. 

“Belangrijke stap”

Volgens Devin Nunes, voormalig Congreslid en nu directeur van de Trump Media & Technology Group (TMTG), is de beslissing van Google “een belangrijke stap richting het herstel van de vrijheid van meningsuiting online”.

Bijna de helft van alle Amerikaanse smartphone-gebruikers vertrouwen op het Android-besturingssysteem van Google. De Google Play Store is de primaire mogelijkheid waarop gebruikers apps kunnen downloaden op hun telefoon.

Robuust beheersbeleid

Een woordvoerder van Google vertelde aan Axios dat ze eind augustus Truth Social voor het eerst in kennis hebben gesteld van de verschillende schendingen van regels in de Play Store.

Alle apps in de app store van Google, die door gebruikers gegenereerde inhoud bevatten, zoals Instagram, Twitter en Facebook, zijn namelijk verplicht een robuust inhoudsbeheersingsbeleid te hebben dat niet alleen illegale inhoud weert, maar ook inhoud die aanzet tot geweld of wordt beschouwd als haatzaaiend.

Verbod omzeilen

Afgelopen weken was Truth Social er echter in geslaagd om zijn app alsnog, ondanks het verbod, te verspreiden op Android-toestellen. Het medium ontwikkelde een speciale versie van de app, die gebruikers via de officiële website konden downloaden, in plaats van via de Play Store.

Truth Social is wel al sinds februari beschikbaar in de Amerikaanse versie van de App Store van Apple.

Oud-president Donald Trump richtte in 2021 Truth Social op, nadat hij was verbannen van Twitter. Later werden ook zijn accounts op Facebook en YouTube verwijderd, omdat hij mee verantwoordelijk was voor de bestorming van het Amerikaanse Capitool vorig jaar.

(ns)

Meer