Trump-adviseur Kellyanne Conway neemt ontslag om gezin te redden

Kellyanne Conway, één van de langstzittende adviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump, vertrekt volgende week uit het Witte Huis. Ze wil zich volledig toeleggen op haar gezin.

De 53-jarige Conway geldt als één van de meest loyale adviseurs van Trump. In 2016 leidde ze de presidentscampagne van Trump, nadat hij Paul Manafort de deur wees als campagneleider. Na Trumps verkiezing verhuisde Conway mee naar het Witte Huis. Ze werd er meteen bekend als uitvindster van het begrip ‘alternatieve feiten’ toen haar baas en de toenmalige Witte Huis-woordvoerder verklaarden dat er nooit meer toeschouwers afzakten naar een inauguratie.

De adviseur maakte het nieuws zondagavond laat bekend op Twitter. Op twee maanden voor de presidentsverkiezingen en net voor de Republikeinse Nationale Conventie valt de timing van haar vertrek opvallend te noemen. In haar statement geeft Conway evenwel aan dat ze op eigen initiatief het Witte Huis verlaat. Haar geplande toespraak op de conventie zou wel doorgaan.

Een opvallende passage in het statement. ‘We zijn het over veel zaken oneens, maar we zijn het eens over wat het belangrijkste is: de kinderen’, staat er te lezen, in een verwijzing naar haar echtgenoot George Conway. Hij is – ironisch genoeg – één van de grootste tegenstanders van Trump en leidde het Lincoln Project, het Republikeinse actiecomité dat zich inzet om Joe Biden aan een overwinning te helpen. Ook hij zet een stap opzij ‘om meer tijd voor zijn gezin vrij te maken.’

In essentie, maar niet officieel, valt alles terug te leiden naar enkele tweets van Claudia Conway, de vijftienjarige dochter van George en Kellyanne. Ze tweette dat ze haar ouders uit hun ouderlijke macht wil ontzetten, omdat Kellyanne het woord zal nemen op de Republikeinse conventie. ‘Ik ben er kapot van’, klinkt het. In een eerdere tweet hamerde ze erop dat ze evenmin de ideeën van haar vader onderschrijft. ‘We hebben gewoon gezond verstand wat onze huidige president betreft.’

‘Mijn moeders job heeft mijn leven vanaf het begin geruïneerd’, ging het nog verder. ‘Hartverscheurend dat ze die weg blijf opgaan nadat ze haar kinderen al jaren ziet lijden. Egoïstisch. Het draait allemaal om geld en beroemdheid, dames en heren.’ Het lijkt erop dat de Twitter-tirade de druppel was die de emmer ten huize Conway deed overlopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20