Canadees premier Trudeau wil energie-infrastructuur van zijn land uitbreiden om Europa te helpen met dreigende energiekrapte

De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn land kijkt naar de uitbreiding van de nationale energie-infrastructuur, om zo Europa op de “middellange termijn” te helpen zich los te maken van Russische olie en gas.

Dat maakte de Canadees bekend aan het einde van de G7-top op dinsdag. Trudeau zegt dat er mogelijkheden zijn om faciliteiten te bouwen die vloeibaar aardgas (LNG) naar het Europese continent kunnen exporteren. Diezelfde infrastructuur zou dan in de toekomst zelfs gebruikt kunnen worden voor het vervoer van waterstof, waardoor het in overeenstemming blijft met de klimaatdoelstellingen van Canada op de lange termijn.

“Canada kijkt op de middellange termijn naar de uitbreiding van zijn energie-infrastructuur, op een manier die aansluit bij onze doelstellingen voor de lange termijn, om de wereldwijde afhankelijkheid van Russische olie en andere fossiele brandstoffen te beëindigen”, zei de premier.

Korte termijn

Op de korte termijn kan Canada volgens de premier echter geen grote bijdrage leveren met de leveringen van LNG, aangezien het nog geen operationele exportinstallaties heeft.

De Canadese regering is onderwijl in gesprek met Repsol en Pieridae Energy de bedrijven achter twee voorgestelde exportinstallaties voor LNG, om te zien hoe ze het proces kan versnellen en de toevoer naar Europa kan helpen stimuleren, vertelde de Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen aan Reuters.

Nationaal noodplan Duitsland

Europa is van zijn kant haastig op zoek naar LNG, of een ander alternatief, om zo snel als kan een alternatief op Russisch gas te vinden. De dreiging dat de Russische gaskraan dicht wordt gedraaid, neemt met de dag toe. Eerder deze maand heeft Moskou de aardgasstromen naar Duitsland via de Nord Stream-pijpleiding met 60 procent verminderd, waardoor het land gedwongen werd terug te grijpen naar de verbranding van steenkool.

De Bondsrepubliek heeft als eerste land de alarmfase van zijn nationaal noodplan voor gasbevoorrading afgekondigd, als gevolg van de verminderde gastoevoer uit Rusland. “We zitten in een ‘gascrisis’. Gas is nu een schaars goed”, zei de Duitse minister van Economie Robert Habeck vorige week.

Trudeau had eerder deze week op maandag een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, waar de twee spraken over het verdiepen van hun samenwerking op het gebied van energie. Details van deze ontmoeting zijn nog niet naar buiten gebracht.

Eind maart beloofde Canada meer olie, gas en uranium te leveren om de wereldwijde energiecrisis te helpen oplossen. De Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen – Jonathan Wilkinson – zei destijds in een verklaring dat veel landen zich inzetten “om zoveel mogelijk te helpen bij het verdringen van Russische olie en gas”, en dat het land hieraan wil helpen bijdragen.

Eerder zei Trudeau dat Canada nieuwe wapens en uitrusting zal leveren aan Oekraïne en zijn ambassade in de hoofdstad Kiev zal heropenen.

(lb)

Meer