Trouwring Kopen voor dummies!

 

In het jaar 1938 werden voor de eerste keer het fenomeen verlovingsringen gelanceerd door het bedrijf Blame De Beers. Hiermee was de trend geboren voor een bruisende handel in ringen die bedoeld waren om een verbintenis mee te bezegelen. Vanaf dat moment gingen immers steeds meer koppels over te het aanschaffen van een dergelijk statussymbool om aan de buitenwereld te laten zien dat ze verloofd of getrouwd waren. Zeker in het begin werden deze ringen gezien als statussymbool omdat het bedrijf de waarde van verlovingsring instelde van twee maandsalarissen van de aanstaande bruidegom.

Tientallen decennia later kan echter worden gesteld dat een diamanten verlovingsring nog altijd zeer op prijs wordt gesteld. Er kan dan ook zonder twijfel worden geconcludeerd dat de marketingstrategie erg effectief is geweest. Diamanten zijn vandaag de dag immers nog altijd erg duur, maar dat weerhoudt mensen er toch niet van om deze te kopen. Volgens de International Society Gem zijn diamanten echter de meest voorkomende edelstenen die veelvuldig worden verkocht. Vanwege de grote vraag naar diamanten is de prijs van deze edelstenen echter met 20 ​​tot 100 procent van de gehele verkoopwaarde gestegen. Met andere woorden: er zou helemaal geen reden zijn om diamanten tegen een zo hoge prijs van de hand te doen als momenteel nog steeds gebeurt.

Hoe kun je besparen op een trouwring

Een gemiddelde trouw- of verlovingsring kan al snel oplopen tot 1.000 euro. In een heleboel gevallen zal zelfs dit bedrag ras worden overschreden en meer richting een aanbetaling gaan die je zou kunnen doen voor een eigen woning, van een interessante reis, het aflossen van je studielening of voor de kosten van je huwelijksdag. Op het ogenblik dat je de grote vraag wilt gaan stellen dan doen potentiële bruidegoms er verstandig aan om eerst voor zichzelf te bepalen of een verlovingsring, en later ook de trouwringen, deze hoge prijs wel waard zijn. Hieronder hebben we een aantal betaalbare alternatieven op een rijtje gezet voor koppels die plannen hadden om diamanten trouwringen te kopen.

Kies een antieke trouwring

Op het ogenbik dat je weet dat er een oude ziel in je lichaam huist, dan kun je wellicht prima uit de voeten met een antieke- of vintage trouwring. Antieke- of vintageringen vertellen namelijk niet alleen vaak een verhaal, maar beschikken in de regel ook over unieke edelstenen en bewerkingen die je vandaag de dag nergens meer kunt vinden. Wanneer je dus echt op een opvallende ring om de vinger van je geliefde wilt schuiven, kan dit een buitengewoon interessante optie zijn.

In de wereld van diamanten trouwringen bestaat er echter een duidelijk verschil tussen antieke-, vintage- en retorexemplaren. Zodra een verkoper het heeft over een antieke trouwring, dan moet deze ring voor het jaar 1950 zijn gemaakt. De term vintage trouwring is dan weer van toepassing op ringen die wat nieuwer zijn en dateren vanaf 1950, terwijl retortrouwringen enkel en alleen een verwijzing zijn exemplaren die gewoon wat verouderd zijn.

Met deze wetenschap in je achterhoofd is het een stuk eenvoudiger om de prijzen begrijpen die voor bepaalde trouwringen worden gerekend. Antieke- en vintagetrouwringen zijn uiteraard de beste deals, maar alleen als je een waardecertificaat bij de ring uitgereikt krijgt door de verkoper. Zonder dit officiële document is de claim ten aanzien van de authenticiteit en datering immers niet te garanderen. Antieke trouwringen zijn op tal van plaatsen te vinden, bijvoorbeeld uit een erfenis, bij antiquairs en vandaag de dag zelfs bij webwinkels zoals eBay en Etsy.

Koop een gebruikte trouwring

In een heleboel gevallen kun je prima op zoek gaan naar een gebruikte trouwring op vlooienmarkten en garageverkopen. Dit soort ringen behoort namelijk tot de meest voorkomende objecten. Dit heeft er onder andere mee te maken dat soms een bruiloft geen doorgaan heeft gevonden, of dat het huwelijk uiteindelijk is gestrand. Op tweedehands diamanten trouwringen kun je dan ook aardig wat geld besparen.

Bij het kopen van gebruikte trouwring kan het echter gebeuren dat je niet hetzelfde voelt als wanneer je een nieuw exemplaar aan zou hebben geschaft, maar je kunt wel genieten van een korting die kan variëren van 20 tot 40 procent op de eigenlijke verkoopprijs. Voordat je een bepaalde tweedehandse trouwring echter koopt, is het goed om deze in werkelijkheid te hebben gezien. Zo kun je de ring immers controleren op eventuele beschadigingen en voorkomen dat je een kat in de zak koopt.

Net zoals bij het kopen van een antieke ring, wil je altijd een waardecertificaat voordat je een tweedehands trouwring koopt. Op het ogenblik dat de verkoper je dit document niet aan kan bieden, dan kun je de ring laten taxeren voordat je deze definitief aanschaft. Een gerenommeerde taxateur zal in de regel wel een vergoeding voor zijn, of haar, diensten vragen. Voordeel van een dergelijke taxatie is echter wel dat je zeker weet dat je een ring koopt die ook werkelijk de waarde vertegenwoordigt die je ervoor betaald hebt.

Draag een familie-erfstuk

Je familie komt in de regel op de eerste plaats, en dat geldt zeker als er bepaalde geërfde ringen aanwezig zijn die wellicht de moeite waard zijn om als trouwring dienst te gaan doen. Uiteraard hoeft een dergelijk erfstuk niet per definitie van een diamant te zijn voorzien om van waarde te zijn. De ring die bijvoorbeeld je oma heeft gedragen op haar huwelijksdag kan immers een veel grotere emotionele waarde voor je vertegenwoordigen dan de meest kostbare diamanten trouwring op aarde. Het gros van de familiestukken zullen bovendien vaak een mooie geschiedenis met zich meedragen, en het gevoel dat hieraan is verbonden, kan door geen ander commercieel vervaardigde ring worden vervangen.

Indien je hoopt dat er een erfstuk binnen de familie is dat je mogelijk zou kunnen gebruiken, dan doe je er verstandig aan om dit als eerste met je ouders te bespreken. Zij zullen in de regel vrij goed op de hoogte zijn van de beschikbare erfstukken en hun huidige eigenaar. Zodra je een geschikte ring hebt weten te achterhalen, en zelfs de toestemming hebt gekregen van de huidige eigenaar om deze te gebruiken, dan kun je wellicht de ring laten updaten door er bijvoorbeeld een nieuwe diamant in te laten plaatsen. Door te gaan snuffelen tussen de oude sieraden van je voorouders, en samen met je ouders je bedoelingen bespreken kan je vaak erg leuke ringen opleveren. Wanneer dit echter niet direct leidt tot succes, dan kun je altijd nog je ooms en/of tantes benaderen in de hoop dat zij enig idee hebben over eventueel aanwezige ringen binnen de familie zodat je alsnog een geschikte trouwring kunt scoren, zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Zoek een alternatief voor diamanten

In de wereld van sieraden en trouwringen zijn er waarschijnlijk honderden prachtige edelstenen en bewerkingen om uit te kiezen. Om die reden is het dus helemaal niet nodig om direct je spaarvarken te plunderen als je trouwringen wilt gaan kopen. Sommige van de gebruikte edelstenen vertonen zelfs enorm veel gelijkenis met diamanten, zodat je zelfs in staat zult zijn om voor een ​​gelijksoortige look rond te lopen, maar dan zonder dat je belachelijk veel geld uitgeeft.

Door één van de volgende alternatieven voor diamanten te kiezen, zul je slechts een deel van de kosten hoeven te betalen:

  • Moissanite is een edelsteen die qua hardheid net onder de diamant staat (diamanten zijn een 10 op de schaal van hardheid, terwijl moissanite een 9.25 weet te scoren). In de regel zal deze edelsteen echter slechts de helft kosten van wat een diamant van hetzelfde formaat zou kosten. Het meest belangrijke verschil tussen het uiterlijk van beide edelstenen is dat moissanite helderder, en dus meer glanzend, is dan een gemiddelde diamant. Qua kleur is een diamant duidelijker dan moissanite. Deze laatste edelsteen kan immers wat grijstinten laten zien. Indien de kleur minder belangrijk voor je is, dan is de moissanite een prima alternatief.
  • Witte saffier is in wezen transparant en zonder kleur, dus een uitermate geschikt alternatief voor een traditionele diamanten trouwring. Wel zal een diamant ongeveer vier keer harder zijn dan saffier. Daar staat echter tegenover dat een saffier slechts een kwart van de prijs van een diamant zal kosten, waardoor het een prima optie wordt als je toch van plan bent om de ring in de toekomst te laten upgraden. Diamanten hebben verder meer glans dan witte saffieren, maar door een bepaalde slijptechniek kan deze tekortkoming worden verholpen. De steen zal dan even sprankelend zijn als een echte diamant en dus een goed alternatief vormen en je veel geld besparen.
  • Zirkonia is het meest goedkope alternatief voor een diamant omdat deze steen slechts een tiende kost van de prijs van een diamant van hetzelfde formaat. Beide edelstenen lijken enorm veel op elkaar, maar zirkonia is aanzienlijk lichter dan diamant voor een geoefend oog. Zirkonia zijn gemaakt van de kunststof zirkoniumdioxide, en omdat deze synthetisch is zal hun uiterlijk altijd technisch perfect zijn. Diamanten zijn echter veel harder dan zirkonia (een 8,5 op de schaal van hardheid) waardoor er eenvoudiger krassen op kunnen ontstaan.

Je hoeft niet naar een ring te gaan zoeken met een steen die lijkt op een diamant, alleen om een bijzondere trouwring te hebben. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een volkomen andere edelsteen kun je namelijk ook een erg unieke trouwring krijgen. Je zou bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om een trouwring met een andere edelsteen te voorzien van de geboortesteen van de bruid, en zo slechts een klein deel van de kosten van een diamant kwijt te zijn. Enkele veel voorkomende edelstenen voor trouwringen zullen saffier, smaragd en robijn zijn. Wanneer je wat creatiever in bent gesteld dan kunnen opaal of parel ook interessante alternatieven voor diamanten zijn. Door je aandacht niet langer alleen te richten op diamanten, kan er plotseling een wereld voor je opengaan en kun je gebruikmaken van een breed scala aan mogelijkheden (en uiteraard van je eigen creativiteit).

Kies een synthetische diamond

Sommige mensen zijn niet op de hoogte van de plaats en de wijze waarop natuurlijke diamanten en edelstenen worden gedolven. Zowel de diamant als een heleboel andere edelstenen worden gedolven in mijnen. Deze mijnbouw kent echter vaak erg arbeidsonvriendelijke omstandigheden, zo worden er bijvoorbeeld vaak gebruikgemaakt van kinderarbeid, worden werknemers uitgebuit en het wordt het milieu op ernstige wijze verstoord.

Vandaag de dag hebben weliswaar veel diamanten en edelstenen een zogenaamd conflict-vrij certificaat, maar desondanks zijn ze nog steeds regelmatig afkomstig van twijfelachtige praktijken. Er hoeft namelijk maar aan minimale eisen te worden voldaan rondom de plaats waar aan diamantmijnbouw wordt gedaan om het certificaat te kunnen krijgen en ook worden zaken zoals de arbeidsvoorwaarden niet beoordeeld bij de uitreiking ervan.

Politiek gezien kun je dus beter kiezen voor de aankoop van synthetische diamanten die in een laboratorium zijn vervaardigd. Synthetische diamanten zijn dan ook goede alternatieven voor mensen die geen ​​natuurlijke diamant willen, of kunnen, kopen. Synthetische diamanten worden in een laboratorium gekweekt volgens strenge normen, in de regel tot één karaat. Zij zijn echter goed te onderscheiden van hun natuurlijke tegenhangers, maar kosten dan ook tot 50 procent minder. Op deze manier kunnen juweliers zelfs gekleurde diamanten aanbieden, dit zijn eveneens synthetische exemplaren die zijn behandeld met verschillende chemische processen om bijvoorbeeld briljant geel, roze en blauw te kunnen maken. Voor een leek zal het overigens niet meevallen om een echte diamant van een synthetisch exemplaar te onderscheiden.

Kies een ring zonder steen

Het staat nergens beschreven dat een trouwring dient te beschikken over een edelsteen. Trouwringen die alleen van een (edel)metaal zijn gemaakt worden bovendien alsmaar populairder, dankzij de beschikbaarheid van een steeds breder wordend scala aan stijlen. Deze metalen ringen zijn perfect als een koppel een alledaagse ring wil en niet zit te springen om met hun trouwringen te gaan pronken.

Je kunt onder andere één van de onderstaande optie gebruiken als een mooie en minder opvallende trouwring verkiest.

  • Een geknoopt metalen ring, die de continuïteit van de relatie symboliseert.
  • Een Claddagh ring is een traditionele Ierse liefdesring. De ring is opgebouwd uit een gekroond hart, dat wordt gedragen door twee handen. Het hart symboliseert de liefde, de handen staan voor vriendschap en de kroon betekent loyaliteit. Als deze ring wordt gedragen met het hart van het lichaam afgekeerd, dan betekent dat de drager is verloofd. Zodra het hart in de richting van het lichaam staat wil dit zeggen dat de bruid inmiddels is getrouwd. Claddagh ringen zijn om die redenen zowel prachtige verlovings- als trouwringen.
  • Een gepersonaliseerde ring kan gegraveerd worden met bijvoorbeeld initialen of een korte tekst.
  • Een ring in een artistieke stijl die bestaat uit alleen een metalen ring waar het goud of zilver gedraaid is zodat er een ​​uniek design wordt gecreëerd.
  • Een ring die op is gebouwd uit een mengeling van meerdere metalen, zoals wit en rood goud.

Er zijn een heleboel opties als je op zoek bent naar een trouwring zonder edelsteen die koppels met een meer ingetogen smaak kunnen bevallen. Je kunt voor deze ringen onder andere eens een kijkje nemen op verschillende sieradenwebsites.

Stapsgewijs trouwringen kopen

Een trouwring is geen gewoon sieraad, het is immers een ring die symbool staat voor de liefde van jou en je man of vrouw. Dit betekent echter niet dat je ook direct de meest dure en kostbare ring op aarde moet proberen te bemachtigen. Doordachte trouwringen kopen is echter wel altijd aan te bevelen, zeker als je niet onnodig veel geld ervoor wilt betalen. Om je hierbij een beetje te helpen, hebben we een aantal tips en adviezen op een rijtje.

Verfijn je keuzes

Trouwringen zijn één van de weinige sieraden die je niet zomaar aanschaft. Voordat je dan ook daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van dergelijke ringen, zal een gedegen vergelijking van de talloze mogelijkheden en prijzen zeker aan te raden zijn. Je kunt bijvoorbeeld door tijdschriften bladeren die speciaal bedoeld zijn voor koppels met trouwplannen of een bezoekje kunnen brengen aan één of meerdere juwelierszaken om wat ideeën op te doen. Je moet er bijvoorbeeld achterkomen of je houdt van een bepaalde kleur metaal, zoals geel of wit goud. Misschien bezit je zelfs al een aantal sieraden dat gemaakt zijn van een bepaald (edel)metaal, maar wil je aanstaande partner toch liever een ander kleur metaal omdat dit beter bij diens accessoires of sieraden past. In dat geval zal het dan ook nodig zijn om een compromis te sluiten. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld kiezen voor trouwringen die zowel uit gele en witte metalen bestaan. Verder zal het van groot belang zijn om te weten of je iets simpels doekt, of toch meer een trouwring zoekt die meer in het oog springt en of de ringen moeten zijn voorzien van één of meerdere diamanten of gekleurde edelstenen.

Maak een begroting

Een heleboel eenvoudige gouden trouwringen zullen doorgaans tussen de 125 euro tot 200 euro per stuk kosten. Trouwringen die gemaakt zijn van platina kunnen echter tussen 400 euro tot 600 euro per stuk gaan kosten, terwijl trouwringen die voorzien zijn van diamanten gemiddeld 750 euro van je bankrekening afsnoepen. Daarnaast zal een gravure aan de binnenzijde van de trouwringen extra kosten met zich meebrengen. Soms is het aanbrengen van een gravure gratis, maar het kan eveneens gebeuren dat je per aangebracht leesteken moet gaan betalen. Het is zelfs mogelijk dat het ene lettertype duurder is, dan het andere. Ook het verschil tussen met de hand- of machinaal aangebrachte gravures zullen voorkomen.

Begin op tijd met de zoektocht naar trouwringen

Door op tijd te beginnen met je zoektocht naar je trouwringen (ten minste twee maanden voor de geplande huwelijksdatum) zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om nieuwe ringen te vinden als je twijfelt over een eerder gemaakte keuze. Veel rondneuzen en ringen vergelijken is immers essentieel als je op zoek bent naar de meest geschikte trouwringen. Wanneer je immers deze stap overslaat en de eerste ringen koopt die je ziet, dan kun je daar later absoluut spijt van krijgen. Bovendien kan het aan laten brengen van een gravure in de ringen soms enige tijd kosten.

Stel jezelf praktisch op

Bij het kopen van trouwringen dien je altijd je levensstijl in je achterhoofd te houden. Het heeft immers geen zin om een fraaie ring te kopen als je je er ongemakkelijk door voelt, of als je de ring vaak af moet doen (en dus het risico loopt om het sieraad te verliezen), bijvoorbeeld vanwege je werkzaamheden. Een trouwring moet je dus eigenlijk dag in dag uit kunnen dragen.

Je moet een trouwring dus eigenlijk kopen met het idee dat je iets aanschaft dat deel van je leven zal worden en dat je zonder enige twijfel moet kunnen dragen. Zo kan iemand die graag sport of musiceert beter geen brede of omvangrijke trouwring kiezen en eerder een slankere ring met afgeronde hoeken (ook vaak aangeduid met de term:​​ comfortabele pasvorm) gaan dragen. Iemand die veel met zijn, of haar, handen werkt zou een diamanten trouwring beter te vermijden en kiezen voor een eenvoudiger exemplaar waar minder makkelijk vuil in kan blijven zitten. Op het moment dat je een allergie hebt ontwikkeld voor een bepaalde metaallegering, dan is een investeren in platina juist weer aan te raden. De zuiverheid van dit metaal zal er immers voor zorgen dat de ring hypoallergeen is voor de meeste mensen.

Doe de 20-jaartest

Het is helemaal geen probleem als je niet het gareel wilt lopen, en dus juist een trouwring wilt gaan dragen die anders is dan alle andere, maar zorg er dan wel voor dat de stijl die je kiest iets is wat je ook nog wilt dragen over 20 jaar. In sommige functies is een te opvallende trouwring immers niet aan te raden, bijvoorbeeld als je als arts werkt.

Kies de juiste maat voor je trouwring

De meeste mensen zullen hun trouwring maar zelden afdoen; ze dragen de ring dan ook in de zomer, in de winter, tijdens het sporten, tijdens een zwangerschap en dus zit dit sieraad dus eigenlijk altijd om je vinger. Zelfs als je te maken krijgt met vingers die opzwellen en weer krimpen als gevolg van warmte, kou, het vasthouden van vocht en bij een toename van het lichaamsgewicht. Om de grootte van je trouwring te bepalen die het zich beste houdt tijdens deze veranderingen, is het goed om een trouwring te passen op een moment dat je ontspannen bent en je lichaamstemperatuur normaal is. Het is verder niet handig om een trouwring te gaan passen in de ochtend (omdat er dan nog extra vocht in je lichaam zit dat je gedurende de nacht hebt vastgehouden), maar ook niet kort nadat je met je vingers hebt gewerkt (deze zijn dan immers opgezwollen) of op momenten dat je het erg warm of erg koud hebt.

Controleer de kwaliteit van de trouwring

Niet alleen trouwringen dien je altijd eerst op kwaliteit te testen, maar eigenlijk alle sieraden en ringen die je graag wilt kopen. Je moet ervoor zorgen dat de trouwringen beschikken over een tweetal markeringen in de ringschacht:

  • het merk van de fabrikant (dit is een bewijs dat de maker ​​achter zijn product staat),
  • een keurmerk, zoals 24K of PLAT als bewijs van de echtheid van het materiaal dat is gebruikt. Indien een ring op is gebouwd uit twee of meerdere metalen, dan dient er voor elk metaal dat er een apart keurmerk aanwezig te zijn.

Houd je trouwring schoon

Het reinigen van je trouwring is niet bepaald moeilijk. Zeker als je een ring hebt waarin geen stenen zijn verwerkt, dan kun je het sieraad gewoon opwrijven met een zachte, niet-pluizende doek (zoals een zeem). Vet kun je gemakkelijk verwijderen door de ring onder te dompelen in een badje van alcohol, terwijl aanslag kan worden weggehaald met behulp van een oplossing van water, zeep en enkele druppels ammoniak. De ring borstel je dan gewoon met een zachte tandenborstel en spoelt deze vervolgens grondig af (wel zorgen dat de afvoer is gesloten en je ring dus niet kan wegspoelen in het riool). Na het reinigen dien je de ring droog te wrijven met een zachte doek.

Op het moment dat je trouwring wel voorzien is van één of meerdere stenen, dan kun je deze weken in warm schuimend water en vervolgens een zachte tandenborstel of wenkbrauwborstel te gebruiken om hardnekkig vuil weg te borstelen. Ten slotte spoel je de ring weer schoon (eveneens de afvoer weer hoed sluiten om wegspoelen te voorkomen) en dep deze met een zachte, niet-pluizende doek droog.

Bescherm je investering

Metalen zijn kwetsbaar, en dat geldt dus ook voor trouwringen. In het dagelijks leven kun je dan ook onmogelijk voorkomen om deze ring volledig vlekvrij te houden. Wel kun je natuurlijk voorkomen dat je ring beschadigd raakt door bijvoorbeeld ruwe werkzaamheden, door het beoefenen van sport of wanneer je aan het werk bent met geconcentreerd chloor, zoals die in bleekmiddelen, schoonmaakmiddelen en zwembadontsmettingsmiddelen zijn verwerkt. Deze stof kan er immers voor zorgen dat er putjes of verkleuring zullen ontstaan in of op je trouwring. Sneetjes en krassen zullen het meest duidelijk zichtbaar zijn op trouwringen met een matte afwerking en het snelst verschijnen op ringen die gemaakt zijn van platina. Platina heeft namelijk een zachter oppervlak dan wit of geel goud, maar is over het algemeen wel veel duurzamer. Gelukkig is het voor een juwelier niet moeilijk om de ring weer opnieuw te polijsten of een coating op je trouwring aan te brengen en de schade op die manier te herstellen.

Veiligheid voor alles

Het zal je soms verbazen hoe makkelijk het is om je ring te verliezen. Hopelijk heb je een trouwring gekozen die je slechts zelden afdoet. Maar als het echt niet anders kan, dan dien je je trouwring altijd op een vaste plaats neer te leggen zodat je later weer weet waar deze is gebleven. Hierbij kun je echter beter niet denken aan broekzakken of een plaats in de buurt van een wastafel. De ring kan dan namelijk gemakkelijk kwijtraken of in de afvoer belanden, bijvoorbeeld als je een kat hebt die graag met allerlei kleine objecten speelt. De meest gevaarlijke tijd om je trouwring af te doen is als je niet thuis bent. Indien je je trouwring af hebt gedaan op een andere locatie dan die je thuis altijd gebruikt, dan kan deze eenvoudig verloren gaan. Tevens is de kans aanwezig dat je na enige tijd helemaal vergeten bent dat je je trouwring af hebt gedaan.

Conclusie

Je huwelijksdag moet één van de meest bijzondere dagen in je leven worden. Op het moment dat dit feest echter gepaard moet gaan met de vrees om diep in de schulden te belanden, dan zal dat absoluut een domper zijn op de feestvreugde. In plaats van je bankrekening tot op de laatste cent leeg te roven om een diamant te kunnen kopen, kun je veel beter op zoek gaan naar een meer betaalbaar alternatief dat binnen je budget en bovendien ook bij je persoonlijkheid past. Je moet je namelijk bedenken dat het uitwisselen van een diamanten trouwring een gewiekste marketingtruc is. Door verder te kijken dan alleen de eerste de beste juwelierszaak, kun je zelfs een trouwring gaan dragen die pas echt uniek genoemd kan worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.