Treinrovers teisteren Los Angeles, en laten zo een puinhoop achter

Wie dacht dat treinrovers iets uit westerns waren, vergist zich. In de Amerikaanse stad Los Angeles klaagt spoorwegmaatschappij Union Pacific over het toegenomen aantal overvallen van hun goederentreinen. De spoorwegen in LA liggen hierdoor onder een puinhoop vol afval die de criminele achterlaten.

Het is een ongelooflijk zicht in de Amerikaanse grootstad Los Angeles. De spoorwegen voor goederentreinen liggen er bedolven onder een tapijt van kartonnen dozen en plastic verpakkingen, het afval reikt zo ver het oog kan zien. De reden achter deze massale sluikstort? Treinrovers.

Online retailers

Kleine criminelen beklimmen de containers en breken binnen. Daar wacht hen een aardige buit van online bestelde pakketjes. Hoewel de containers op slot zijn, zouden de sloten zeer makkelijk open te breken zijn. De rovers grijpen wat ze kunnen, openen de kartonnen pakketjes van Amazon, UPS of FedEx en kijken of er iets waardevols in zit. Wat ze als waardeloos beschouwen, wordt aan de kant gegooid, net als alle verpakkingen.

Union Pacific, de spoorwegmaatschappij die de goederen vervoert, zegt dat het aantal diefstallen met 160 procent is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. De goederentreinen rijden namelijk zeer traag en staan regelmatig stil op de spoorwegen, aangezien ze moeten wachten voor ze ontladen kunnen worden. Daarbovenop zijn de spoorwegen nauwelijks afgeschermd van het dichtbevolkte gebied waar ze door lopen. Dat maakt van de treinen een makkelijk doelwit.

Beelden van persagentschap Reuters tonen de schaal van de problematiek

De overvallen bezorgen niet alleen Union Pacific en online retailers kopzorgen, ze kunnen grotere gevolgen hebben. Volgens journalisten ter plaatse zou tussen het afval medisch materiaal liggen. Zo liggen er talloze mondmaskers, EpiPens en zelftests voor corona tussen het afval. Die zelftests zijn in winkels in de VS al redelijk moeilijk te vinden, daarom besliste president Biden onlangs die capaciteit op te drijven en de tests gratis aan te bieden. Die goederen zullen nooit hun bestemming bereiken. Regelmatig komen er mensen de puinhoop doorploegen, op zoek naar zaken die de dieven hebben achtergelaten en voor hen wel van waarde zijn.

De spoorwegen in Los Angeles lijken op een stort door de dieven – foto: Irfan Khan/Los Angeles Times/Shutterstock

Gebrek aan bewijs

Union Pacific heeft een eigen politiedienst, die moet de orde handhaven langs de spoorwegen. Hun diensten kunnen het probleem echter niet aanpakken zonder de hulp van de politiediensten van LA. Die zeggen enkel te kunnen ingrijpen als ze een specifieke oproep tot hulp krijgen van de politiediensten van Union Pacific, wat nauwelijks gebeurt volgens hen.

Daarnaast is het vaak een maat voor niks. Dieven die worden gearresteerd, mogen meestal na 24 uur het politiekantoor weer verlaten. Volgens de lokale autoriteiten is er namelijk vaak een gebrek aan bewijs, waardoor er weinig stappen kunnen genomen worden voor vervolging.

Zaterdagavond ontspoorde een goederentrein langs de vervuilde spoorweg. Het is voorlopig onduidelijk of een overval er iets mee te maken had. Volgens lokale nieuwsbronnen raakte niemand gewond.

Een treinstel van Union Pacific ontspoorde langs het traject waar regelmatig overvallen plaatsvinden – foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.