Amazon krijgt monsterboete van 1,3 miljard dollar aangesmeerd door Italië

In een rechtszaak tussen Italië en Amazon, werd de technologiereus aangeklaagd wegens het misbruiken van zijn machtspositie. Met een totale boete van 1,13 miljard euro (of 1,28 miljard dollar) is het één van de zwaarste boetes voor een Amerikaanse techgigant in Europa.

De Italiaanse Mededingingsautoriteit AGCM verklaarde in een persbericht dat Amazon bij het verkopen via Amazon.it de gebruikers hun eigen leveringsservice Prime opdringt. Door een systeem met “extra voordelen als je via Prime laat leveren” werd het door AGCM gezien als machtsmisbruik, waarna de mededingingswaakhond naar de rechtbank trok.

Hiernaast worden ook andere verkopers (die producten aanbieden via de Amazon-website) niet meegenomen in het Prime-verhaal. Amazon biedt voornamelijk producten aan die het zelf maakt, zodat die (door de extra voordelen) in groten getale worden gekocht. Ook dit is duidelijk machtsmisbruik, oordeelt de AGCM.

Disproportioneel

Daarom wordt het bedrijf, op grond van de Europese marktwetten, veroordeeld. Het bedrijf moet nu een monsterboete betalen van 1,13 miljard euro. “Disproportioneel”, vindt Amazon.

Amazon is het echter resoluut oneens met de uitkomst van de rechtszaak. “FBA is een volledig optionele dienst. Als verkopers kiezen om hun producten via FBA te laten besturen, doen ze dat omdat het efficiënt, gemakkelijk en aan competitieve prijsvoorwaarden is”, is te horen bij Amazon. “De voorgestelde boete is ongegrond en disproportioneel.” Het bedrijf zal ook in beroep gaan tegen de uitspraak.

Opnieuw boete

Eind november werd Amazon ook al veroordeeld door de Italiaanse AGCM, wegens oneerlijke samenvatting. Samen met Apple werd Amazon ervan beschuldigd dat het bij de verkoop van Beats audioapparatuur de kleinere spelers weghoudt van de markt. De boete bedroeg toen 200 miljoen euro, waarvan 68,7 miljoen voor Amazon. “Disproportioneel”, claimde het bedrijf toen ook al. Klein bier vergeleken met de nieuwe veroordeling.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20