Waarom blijft Toyota recordaantal voertuigen produceren wanneer winstprognoses dalen?

Waarom blijft Toyota recordaantal voertuigen produceren wanneer winstprognoses dalen?
Akio Toyoda, CEO van Toyota

De Japanse autobouwer meent te struikelen over onderdelentekorten, maar cijfers tonen het tegenovergestelde.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het begin van de coronacrisis kampen autobouwers wereldwijd met een tekort aan chips en bepaalde metalen, onderdelen die van essentieel belang zijn voor de productie van wagens. Dat houdt de groei van veel autofabrikanten tegen; Ford, Volvo en Volkswagen wezen eerder op de aanhoudende tekorten, waarbij de winstprognoses verlaagd werden. Toch wist Toyota in het derde kwartaal 30 procent meer auto’s te produceren.

De essentie: Toyota produceert meer auto’s ondanks een wereldwijd tekort aan halfgeleiders.

  • De Japanse autobouwer zei vrijdag in september wereldwijd 887.733 voertuigen te hebben geproduceerd. Een nieuw maandrecord, en een stijging van ruim 73 procent vergeleken met diezelfde maand het jaar voordien. Het probleem daarbij: veel van die wagens staan langs de kant.
  • De reden daarvoor: stijgende materiaalkosten en een wereldwijd chiptekort zorgen dat het product niet klaar raakt voor verkoop.
  • Om die reden noteerde Toyota dinsdag, bij het uitbrengen van zijn kwartaalcijfers, een winstdaling van 25 procent. De bedrijfswinst bedroeg ruim 200 miljard minder dan verwacht (562,7 miljard yen). Daardoor wordt ‘s werelds grootste autobouwer er nu toe verplicht – net als Ford, Volvo en Volkswagen – haar winstprognoses te verlagen. De voorgelegde productiedoelstelling wordt zo van 9,7 miljoen voertuigen naar 9,2 miljoen teruggeschroefd. Opmerkelijk: dat is nog altijd hoger dan de totaalproductie van 8,6 miljoen vorig jaar.
  • “Hoewel het aantal voertuigen niet is waar Toyota op had gehoopt, geloof ik dat het herstel de goede richting uitgaat”, zegt Seji Sugiura, senior analist bij Tokai Tokyo Research Institute, aan Reuters.

Japanse yen stort in

De brute realiteit: elektronicagiganten vissen in troebel water.

  • Het wereldwijde chiptekort onder autobouwers zou wel eens lang kunnen aanhouden. “Dat komt omdat chipfabrikanten de prioriteit geven aan elektronicagiganten, die de halfgeleiders ook gebruiken in hun smartphones en computers”, zegt Kazunari Kumakura, hoofd van de inkoopgroep van Toyota, tegen Reuters

Wat we horen: Toyota verwachtte voordeel te halen uit goedkope yen.

  • Toyota hoopte hun doelstellingen te behalen als gevolg van de inzakking van de Japanse yen. De munteenheid van het land verloor reeds 30 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Dat had de verkoop in het buitenland een boost moeten geven.
  • Dat bleek echter niet het geval bij Toyota. De zwakke yen verhoogde de winst met 565 miljard yen in de eerste jaarhelft, maar werd snel ongedaan gemaakt door een stijging van materiaal- en importkosten binnen het bedrijf.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.