Toyota en NTT werken samen aan commercialisering intelligente stad

In Japan hebben de autobouwer Toyota en het telecomconcern Nippon Telegraph and Telephone (NTT) een samenwerkingsakkoord gesloten over de commercialisering van technologieën rond de intelligente stad.

Het initiatief zal zich onder meer toespitsen op de integratie van innovatieve technologieën zoals big data, cloudservices, robotica, autonome mobiliteit en artificiële intelligentie.

Woven City

De twee partners benadrukken dat de technologieën in reële situaties zullen worden uitgetest. Daarbij verwijzen ze onder meer naar de Woven City, de intelligente stad die Toyota in Japan aan het bouwen is. ‘Deze toepassingen zullen onder meer aandacht besteden aan geconnecteerde voertuigen als onderdeel van de sociale infrastructuur,’ aldus Toyota.

Om de samenwerking te ondersteunen zullen Toyota en NTT elk voor 200 miljard yen (1,75 miljard euro) aandelen in het partnerbedrijf kopen. Daardoor krijgt Toyota in NTT een belang van 2,07 procent. Anderzijds verwerft het telecomconcern een belang van 0,9 procent in de autogroep.

Toyota kondigde zijn Woven City in januari aan. Het bedrijf omschrijft het initiatief als een futuristische gemeenschap die aan de voet van de Mount Fuji een groot aantal geavanceerde technologieën zal bestuderen en ontwikkelen.

Toyota verwacht dat de stad uiteindelijk ongeveer 2.000 inwoners zal tellen. De bevolking zal bestaan uit werknemers en hun families, gepensioneerden, winkeliers, bezoekende wetenschappers en industriepartners. De aanleg zou volgend jaar van start gaan. Over vijf jaar zouden de activiteiten van start kunnen gaan.

Smart City Platform

Anderzijds werken NTT al samen met steden zoals Las Vegas, Yokohama en Sapporo voor het verzamelen, interpreteren en beheren van big data. Het bedrijf wil die activiteiten ook naar andere steden uitbreiden. De twee partners willen in de toekomst samen een Smart City Platform ontwerpen.

De technologie zal eerst worden ingezet in de Woven City en een gebied rond de kantoren van NTT in Tokio. Toyota concentreert zich op de integratie van nieuwe mobiliteitsconcepten in een geconnecteerde stedelijke infrastructuur. Die connectiviteit moet NTT met supersnelle draadloze technologie kunnen garanderen.

Meer