Meest geconnecteerde bevolking woont in Hongkong

Hongkong heeft nog steeds de meest geconnecteerde populatie van de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent GfK Research in bijna tachtig landen over de hele wereld naar het gebruik van elf types geconnecteerde apparaten.

De Chinese enclave eindigt in de rangschikking met een score van 1.486 punten op de eerste plaats, gevolgd door Noord-Amerika met 1.062 punten. De Verenigde Arabische Emiraten (995), Noorwegen (988) en Duitsland (940) vertegenwoordigen de rest van de top vijf. Daarna volgen Saudi-Arabië (935), Groot-Brittannië (916), Zwitserland (914), Denemarken (906) en Zweden (875). Hongkong en Noord-Amerika bevestigen in de rangschikking hun posities van het jaar voordien, maar de Verenigde Arabische Emiraten worden met een sprong van een achtste naar een derde plaats een grotere verrassing genoemd.

Wearables

Wereldwijd blijkt de smartphone het belangrijkste apparaat dat door consumenten wordt gebruikt om toegang te krijgen tot dataservices. Voor een aantal snelgroeiende markten – zoals het Midden-Oosten, Africa en sommige Aziatische landen – zal de smartphone volgens Kevin Walsh, directeur trends bij GfK Research, de volgende jaren de belangrijkste groeipijler van de geconnecteerde omgeving worden. In de ontwikkelde markten wordt vooral gesproken over een groei bij wearables, geconnecteerde auto’s en intelligente woningen. In Hongkong is het gebruik van wearables het voorbije jaar met 155 procent toegenomen en ook dit jaar wordt een verdere groei met 82 procent verwacht. De onderzoekers merken op dat nationale prestaties vaak in grote mate door lokale situaties worden bepaald. Vaak hebben die lokale omstandigheden volgens Walsh een grotere impact dan wereldwijde of regionale trends en omstandigheden. (mah)

Meer