Toyota bouwt stad van de toekomst aan voet van Mount Fuji

Aan de voet van de heilige berg Mount Fuji in Japan verschijnt binnenkort een compleet nieuwe stad. Bouwheer is de Japanse autoconstructeur Toyota.

Het concern wil er op een terrein van 70 hectare de ‘Woven City’ bouwen. Het gebied moet een laboratorium vormen voor het uittesten van nieuwe technologieën rond wonen en transport. Dat heeft Toyota tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas aangekondigd.

‘Toyota benadrukte dat het al in de loop van volgend jaar met de bouw van de nieuwe stad zal beginnen’, aldus het persbureau Reuters. ‘De stad zal onder meer zijn energie uit waterstof halen en zich verder toespitsen op toepassingen van autonome wagens, intelligente woningen en artificiële intelligentie.’

Woven City

De stad zal gebouwd worden op de terreinen van een gesloten fabriek. Voor de naam van de nieuwe stad greep Toyota naar de geschiedenis van het concern. De Japanse autobouwer groeide immers uit een constructeur van weefgetouwen die door Kiichiro Toyoda meer dan tachtig jaar geleden was opgericht.

De ‘Woven City’ zal in eerste instantie een bevolking krijgen van ongeveer 2.000 inwoners. Naast een groep wetenschappers en onderzoekers, zal die populatie uit een aantal vaste residenten bestaan. Financiële details over de plannen zijn niet bekendgemaakt.

‘Andere autobouwers hebben eerder al gewag gemaakt van de constructie van steden van de toekomst om de uitstoot van auto’s en gebouwen – die een belangrijke bijdrage leveren tot de klimaatverandering – te verminderen, files te reduceren en internettechnologie in het dagelijkse leven te integreren’, erkent Reuters. ‘Geen enkel plan is echter zo vergevorderd als de Woven City van Toyota.’

Bjarke Ingels

Het persbureau wijst er nog op dat de plannen niet alleen de persoonlijke ambities van Akio Toyoda tonen, chief executive van de Japanse constructeur, maar ook duidelijk maken op welke financiële en politieke steun Toyota kan terugvallen, vooral in eigen land.

De bouw van de Woven City is door Toyota aan de Deense architect Bjarke Ingels toegewezen. Ingels ontwierp onder meer de kantoren van Google en Londen en het Two World Trade Center in New York.

Toyota zei nog open te staan voor samenwerkingen met andere bedrijven die in de Woven City testprojecten zouden willen uitvoeren.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.