Topman Siemens Energy stelt problemen met windenergie aan de kaak: “Ruwweg 10 keer zoveel materiaal nodig als conventionele technologieën”

Siemens Energy zegt dat zijn resultaten worden “afgeremd” door de slechte prestaties van Siemens Gamesa Renewable Energy, de dochteronderneming die windturbines maakt.

Het nieuws: Siemens Energy wijst op issues met windenergie.

 • Volgens hem is het probleem structureel. Het is de hele windenergie-industrie die lijdt onder een hortende toeleveringsketen.

De details: straffe uitspraken.

 • In een verklaring verwelkomde Siemens Energy de goede resultaten van zijn dochteronderneming Gas and Power, maar betreurde het bedrijf de “aanzienlijker” verliezen van Siemens Gamesa Renewable Energy.
 • “Vanwege het oplopende verlies en de uitdagingen waar het bedrijf nu en in het komende jaar voor staat, zal de raad van bestuur van Siemens Energy de raad van commissarissen aanraden om op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in februari 2023 geen dividend over 2022 voor te stellen”, luidt de verklaring.
 • CEO Christian Bruch neemt geen blad voor de mond over windenergie.
  • “Vergeet nooit dat hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie ruwweg 10 keer zoveel materialen nodig hebben [als] conventionele technologieën”, klinkt het.
  • “Dus als je problemen hebt in de toeleveringsketen, raakt dat (…) de windsector extreem hard, en dat is wat we hier zien”, betreurt de topman.

Handen uit de mouwen

En nu: de sector moet de handen uit de mouwen steken.

De baas van Siemens Energy hekelt weliswaar de problemen van windenergie, maar dat betekent niet dat hij niet meer gelooft in het potentieel van de groene energiebron. Integendeel. De sector moet echter zelf de oplossingen vinden waarmee de gewenste resultaten kunnen worden bereikt, betoogt hij.

 • “Ik ben ervan overtuigd dat we dit fantastische potentieel van windenergie op middellange en lange termijn kunnen benutten. En voor alle duidelijkheid, [de] energietransitie zonder windenergie werkt niet”, stipt Bruch aan.
 • Volgens Bruch moet de windindustrie “zichzelf fixen”, vooral wat betreft de inkoop van materialen en de toeleveringsketens.
 • “Maar er is geen twijfel mogelijk – als we het als industrie niet oplossen, missen we een substantieel deel van de energietransitie, en zullen we falen met de energietransitie. Er is dus geen andere keuze dan het op te lossen”, besluit hij.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20