Siemens Gamesa komt met recyclebare windmolenwieken voor onshore turbines

De wieken van windmolens zijn lastig te recyclen. Daarom brengt windturbinefabrikant Siemens Gamesa een nieuw recyclebaar ontwerp op de markt voor onshore windmolens.

Windenergie is een van de snelstgroeiende vormen van duurzame energie. Het aantal windmolens is de afgelopen decennia wereldwijd sterk toegenomen. Met een gemiddelde levensduur van twintig jaar, zullen de komende tijd duizenden windmolens over de hele wereld afgebroken worden. Volgens WindEurope, de Europese branche-organisatie voor windenergiebedrijven moeten alleen volgend jaar al zo’n 14.000 windmolenwieken vervangen worden.

Lastig recyclebaar

En dat is een uitdaging. Want hoewel het grootste deel van de molen (85 procent) gerecycled kan worden, is dat voor wieken lastiger. De bladen bestaan uit een mix van materialen zoals glasvezel, koolstofvezel en hars die moeilijk van elkaar te scheiden zijn. Daardoor eindigen windmolenwieken veelal op vuilstortplaatsen.

Het recyclen van die oude bladen is een topprioriteit voor windmolenfabrikanten. Daarnaast is het van belang om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Windmolenfabrikant Siemens Gamesa komt daarom met een nieuw ontwerp voor de bladen van windmolens. Die maken het mogelijk om ook de wieken te recyclen.

Recyclebare windmolenwieken

Siemens Gamesa zet daarmee een volgende stap richting het doel om bladen van al zijn windmolens recyclebaar te maken in 2030. Eerder kwam het bedrijf al met recyclebare wieken voor windmolens op zee. Energiebedrijf Vattenfall kocht een aantal van dit type voor zijn windmolenpark Hollandse Kust Zuid. In 2040 wil Siemens Gamesa al zijn windmolens 100 procent recyclebaar hebben.

En dat is goed nieuws. Want windturbines, en ook de bladen, worden steeds groter. Bovendien neemt het aantal windmolens dat we op land en op zee installeren exponentieel toe. Als we die niet kunnen hergebruiken of recyclen betekent dat een flinke berg afval: zo’n 2,2 miljoen ton aan afgedankte wieken in 2050.

Meer