Drijvende windturbines gaan Noorse boorplatformen van stroom voorzien

De Duits-Spaanse turbinefabrikant Siemens Gamesa levert elf offshore windmolens aan het drijvende windpark Hywind Tampen voor de kust van Noorwegen. Daarover heeft het bedrijf met de Noorse groep Equinox, het voormalige Statoil en ontwikkelaar van Hywind Tampen, een overeenkomst gesloten.

Siemens-Gamesa maakt daarbij gewag van een wereldprimeur. Het is immers de eerste keer dat een drijvend windmolenpark elektriciteit zal leveren aan offshore boorplatformen. De geplande turbines krijgen een vermogen van acht megawatt.

Noorse overheid

Equinox nam in oktober dit jaar de definitieve beslissing om het drijvend windpark Hywind Tampen te bouwen. Het complex is voorzien voor een gebied voor de kust van Noorwegen met een diepte tussen 260 meter en 300 meter.

Hywind Tampen krijgt daar een plek tussen de vijf boorplatformen van de offshore velden Snorre en Gullfaks. Hywind Tampen zou ongeveer 35 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van de boorplatformen moeten kunnen dekken.

De totale investering in Hywind Tampen loopt op tot 544 miljoen euro. Het project krijgt 250 miljoen euro subsidies van de Noorse overheid.

De drijvende windmolens worden met ballast gestabiliseerd en met ankers aan de zeebodem bevestigd. ‘De lichtgewicht structuur van de constructie zorgt ervoor dat de technologie uitermate geschikt is voor de bouw van drijvende windturbineparken,’ aldus Siemens Gamesa.

Toekomst

Voor Siemens Gamesa betekent het project een unieke kans om een sterkere positie uit te bouwen op de markt van de drijvende windmolenparken. Siemens Gamesa en Equinox werkten tien jaar geleden ook al samen aan de ontwikkeling van Hywind Demo, het eerste reële drijvende windmolenpark van de wereld, eveneens in Noorse wateren.

Dat leidde twee jaar geleden ook tot de bouw van Hywind Scotland, tot nu toe het enige commerciële drijvende windmolenpark ter wereld. Dat project test momenteel trouwens een innoverende technologie voor de opslag van energie.

Siemens Games wijst er nog op dat drijvende offshore windenergie in de toekomst een bijzonder interessante technologie kan worden. Tegen eind volgend decennium zal de offshore windkracht wereldwijd een vermogen van meer dan 100 gigawatt hebben uitgebouwd.

Drijvende installaties zullen volgens Siemens Gamesa in dat volume een aandeel van ongeveer 10 procent hebben. Daarmee zou de technologie ongeveer 12 miljoen woningen van energie kunnen voorzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20