Topman Reddit (en man van Serena Williams) stapt op en wil dat zwarte bestuurder hem opvolgt

Alexis Ohanian, de medeoprichter van discussieplatform Reddit, stapt uit de raad van bestuur van het bedrijf. De echtgenoot van tenniskampioene Serena Williams wil vervangen worden door een zwarte bestuurder, laat hij weten op Twitter.

De zaak rond de dood van George Floyd blijft de gemoederen beroeren in de Verenigde Staten. De zwarte man stierf in Minneapolis door toedoen van een blanke politieman, die zijn knie minutenlang in de nek van Floyd plantte. Zijn overlijden stuurde een golf van woede door het hele land en plaatst thema’s als racisme en discriminatie hoog op de agenda.

Dochtertje van twee

‘Het is tijd om te doen wat juist is”, zo zegt Ohanian in een video op Twitter. ‘Ik zeg dit als een vader die zijn dochter een antwoord moet kunnen geven als zij vraagt: ‘en wat heb jij gedaan?” In een andere tweet vult hij aan: ‘Ik geloof dat terugtreden een daad van leiderschap kan zijn voor mensen die nu aan de macht zijn.’ Ohanian heeft met Williams een dochtertje van twee.

CEO en medestichter Steve Huffman liet in een reactie weten dat hij de wens van zijn collega zal honoreren en een zwarte bestuurder aan boord zal hijsen. Ook zal hij de regels over expliciete haatboodschappen op het platform aanscherpen. In het verleden kreeg Reddit heel wat kritiek omdat het een forum bood aan extreemrechtse Amerikaanse groepen. Twee jaar geleden startte Reddit een tegenactie om die gebruikers weg te houden.

Stille protestactie

Behalve zijn vervanging zal Ohanian zich ook engageren om toekomstige dividenden uit zijn aandelen van Reddit ten dienste te stellen van de zwarte gemeenschap, om ’tegen rassenhaat te strijden’. Hij schenkt ook meteen 1 miljoen dollar aan het fonds van voormalig football-speler Colin Kaepernick.

In 2016 knielde Kaepernick publiekelijk tijdens het Amerikaanse volkslied, als protest tegen het politiegeweld op zwarten. Geen enkele club wou hem daarna nog een contract geven, waardoor de quarterback een carrièreswitch maakte. Hij richtte een organisatie op die zich inzet voor de rechten van Afro-Amerikanen.

Lees ook: Meerderheid Amerikanen staat achter afbranden politiekantoor in Minneapolis na dood George Floyd

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20