Trump dreigt leger in te schakelen om rellen te stoppen

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ermee het leger in te schakelen om de groeiende onrusten de kop in te drukken. Dat heeft hij maandag tijdens een korte toespraak in de rozentuin van het Witte Huis gezegd.

In veel Amerikaanse steden vinden er, naast vreedzame protesten, al enkele dagen rellen plaats in een reactie op de dood van George Floyd. De zwarte man overleed in Minneapolis door toedoen van een blanke politieman, die zijn knie minutenlang in de nek van Floyd plantte. Een tweede, onafhankelijke autopsie toont aan dat de man inderdaad door verstikking is gestorven.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1267609190140436481

Trump hekelde de daden van ‘binnenlands terrorisme’, en beloofde de orde in de Verenigde Staten te herstellen. Hij maakte bekend dat hij alle middelen en mensen zal inzetten om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen. Daarnaast kondigde de Amerikaanse president een avondklok vanaf 19.00 uur aan, die streng zal worden gehandhaafd.

Incapabel

‘Als de stad of staat weigeren om actie te ondernemen, zal ik het Amerikaanse leger inzetten, en het probleem snel oplossen voor hen’, zei Trump. Hij dreigde zo om het leger in te zetten als gouverneurs er niet in slagen om het geweld te stoppen en de nationale garde niet inzetten. Tijdens een telefoongesprek met de gouverneurs zou Trump ook verschillende van hen weggezet hebben als incapabel.

Isopix

Om de legertroepen in te zetten, wil Trump een beroep doen op een zelden gebruikte wet uit 1807. Hij omschreef zichzelf als ‘de president van wet en orde’ en haalde uit naar ‘professionele anarchisten, gewelddadige meutes, Antifa’ die in zijn ogen verantwoordelijk waren voor de rellen. Aan het begin van de toespraak vermeldde hij George Floyd kort, maar over politiegeweld en raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten zei hij niets.

Lees ook: Amerikaanse aandelenbeurzen negeren chaos in de straten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20