Topman Federal Reserve praat Wall Street naar omhoog

De inflatievrees op de Amerikaanse beurzen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Wall Street schoot fors hoger na geruststellende woorden van de Fed-bestuurder Christopher Waller.

Wall Street heeft het afgelopen woensdag zwaar te verduren gekregen na de bekendmaking van het Amerikaanse inflatiecijfer. Die bedroeg namelijk 4,2 procent, het hoogste punt sinds 2008. De vrees voor een nakende renteverhoging zat er dan ook goed in bij de beleggers.

Sussende woorden

Zoals verwacht liet de Federal Reserve van zich horen om de gemoederen op de aandelenmarkten te bedaren. De sussende woorden kwamen van Waller. In een speech donderdag heeft hij gezegd dat de Amerikaanse centrale bank haar geldbeleid niet plotsklaps gaat verstrakken bij de eerste inflatie-opstoot. ‘We moet eerst zien of de hoge prijsdruk die we in april zagen in de komende maanden voortduurt’, klonk het. ‘Uit het banenrapport van mei en juni kan blijken dat april een uitzondering was, maar dat moeten we eerst zien voordat we aan een bijstelling van ons beleid gaan denken.’

De speech van Waller heeft hoe dan ook zijn effect niet gemist. Om te beginnen zien we dat de Amerikaanse tienjaarsrente is gezakt van 1,66 naar 1,63 procent. Eerder deze week flirtte die met de grens van 1,7 procent.

Nasdaq fors hoger

Zoals verwacht reageerden de beurzen positief op hetgeen de topman gezegd heeft. Zo was Wall Street gisterenavond het inflatiedipje al gedeeltelijk te boven gekomen. Vandaag werd er een vervolg gegeven aan die herstelbeweging. De Dow Jones won 1,05 procent en de S&P500 deed er 1,6 procent bij. De grootste stijging was weliswaar voor de Nasdaq. De techbeurs schoot 2,3 procent omhoog.

Als we naar de bedrijven kijken, merken we op dat Doordash een mooie beurswinst boekte vrijdag. Het aandeel van de voedingsleverancier schoot maar liefst 22,3 procent hoger na de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Die waren beter dan verwacht. Doordash kon de omzet verdriedubbelen tot 1,08 miljard dollar. Analisten hadden een omzet van 996 miljoen dollar verwacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20