Topinvesteerder: “De Federal Reserve kan zeepbel op aandelenmarkten doen springen”

De S&P500 en de Nasdaq hebben maandag de beursdag op een recordhoogte afgesloten. Dat is op het eerste gezicht goed nieuws voor de beleggers, maar topinvesteerder David Roche waarschuwt voor een zeepbel die op springen staat.

Waarom is dit belangrijk?

Het beleid van de Federal heeft een enorme impact op onder meer de spaargelden en de beleggingsmarkten. Afhankelijk van het beleid van de centrale bank is beleggen (in aandelen) of sparen aantrekkelijk. De afgelopen jaren was er sprake van een soepel geldbeleid, wat onder meer resulteerde in lagere spaarrentes en goedkopere schulden. Daardoor is beleggen in aandelen momenteel in trek. Een verstrakking van dat beleid zou wel eens streep door de rekening van aandelenbeleggers kunnen zijn.

De techaandelen waren maandag in trek. Zowel de S&P500 en de Nasdaq hebben daardoor de beursdag in schoonheid kunnen afsluiten. De S&P500 schoot 0,2 procent hoger tot 4.290,61 punten en de Nasdaq steeg met 1,0 procent tot 14.500,51 punten. Dit betekende voor zowel de S&P500 als de Nasdaq een nieuwe recordstand. Beleggers hebben opnieuw aandacht voor techaandelen door de toenemende zorgen omtrent de deltavariant van het coronavirus.

Verstrakking rentebeleid

Vraag blijft natuurlijk hoe lang de techaandelen deze keer in trek blijven. De Federal Reserve heeft vorig maand immers laten weten dat het in 2023 voor de eerste keer de rente zal verhogen. Zo’n renteverhoging is slecht nieuws voor techaandelen omdat hun koersen gestoeld zijn op toekomstige winsten. Een stijgende rente knibbelt aan de winsten.

Volgens Roche is er sprake van een zeepbel. “Deze dingen komen altijd tot een einde, en het is heel moeilijk te zeggen wat de katalysator zal zijn die er een einde aan zal maken. Het zou een andere variant van het coronavirus kunnen zijn, maar op dit moment denk ik dat dat vrij onwaarschijnlijk is”, zei hij in een interview met CNBC.

“De meest waarschijnlijke katalysator is volgens mij dat de Fed gedwongen wordt geen dubbele boodschap meer te geven en heel serieus begint te praten over het feit dat de dagen van extra monetaire stimulans en financiering van begrotingstekorten voorbij zijn”, vervolgde hij.

Sommige bestuurders sluiten overigens niet uit dat een renteverhoging er vroeger zal zijn dan verwacht. Zo heeft onder meer Fed-bestuurder James Bullard vorige maand geopperd dat een eerste renteverhoging mogelijk al voor 2022 is. Ook gaan er meer en meer stemmen op om het opkoopprogramma af te bouwen.

Minder sparen

Roche verwacht overigens niet dat de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus mensen gaat aanzetten om nog meer spaargeld opzij te zetten, zoals dat tijdens de eerste coronagolven het geval was. “Het is waarschijnlijk dat de combinatie van overtollige besparingen in zowel de vastgoedsector als het bedrijfsleven, plus het feit dat er later nog meer stimulansen (waaronder het infrastructuurplan van de president Joe Biden, nvdr.) zullen komen, de mensen redelijk optimistisch over de groei zal houden”, aldus de topinvesteerder.

Roch ziet ook niet meteen een enorme dreiging in de Delta-variant van het virus. “Het Verenigd Koninkrijk is van alle ontwikkelde landen het zwaarst getroffen door de Delta-variant. In andere (ontwikkelde) landen hebben ze de variant onder controle. Ik zie dan ook niet meteen een dreiging voor het spendeergedrag van de spaarders”, luidde zijn besluit. (lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.