Biden sluit deal van 1.200 miljard dollar voor investeringen in infrastructuur: bouwaandelen klimmen hoger

De Amerikaanse president Joe Biden heeft met een groep Democratische en Republikeinse senatoren een akkoord bereikt over een achtjarig plan voor investeringen in infrastructuur. Met het stimulusplan is een bedrag van 1.200 miljard dollar gemoeid.

Waarom is dit belangrijk?

Het American Jobs Plan is een van de belangrijkste economische ambities van president Biden. Hij wil er het algemene concurrentievermogen van de Amerikaanse economie tegenover China mee opkrikken, maar de Republikeinen vonden dat er een te hoog prijskaartje aan vasthing.

Het uitgangspunt: Amerikaanse infrastructuur is ondermaats. Volgens het Witte Huis blijkt uit studies dat de Verenigde Staten maar op de dertiende plaats in de wereld staan als het gaat om infrastructuur. Dat slaat op wegen, bruggen, luchthavens, maar ook op breedbandinternet en de netwerken voor elektriciteit en drinkwater.

Plan-A: een stimuleringspakket van 2.300 miljard dollar. Biden lanceerde in april een eerste versie van zijn infrastructuurplan waar hij niet alleen zijn eigen partij, de Democraten, maar ook de Republikeinen hoopte voor warm te maken. Maar die laatsten vonden het bedrag te hoog, gezien het infrastructuurplan bovenop het bijna even hoge coronasteunpakket ging komen. Ook het feit dat de president sommige belastingen wou verhogen om het stimulusplan te verhogen, leidde tot weerstand bij de Republikeinen.

“Symbool voor de eenheid van het land.” Biden wou evenwel koste wat kost dat de beide grote politieke families van de VS zich achter zijn plan zouden scharen, als teken van eenheid na de gepolariseerde Trumpjaren. “We steken te veel energie in het bekampen van elkaar, terwijl we tegen onze gemeenschappelijke vijand moeten vechten”, zo herhaalde hij donderdagavond.

Zwaar afgeslankte deal. Een eerste onderhandeling met een Republikeinse delegatie bracht niets op, maar een tweede poging leidde wel tot een doorbraak. “We have a deal”, zo kondigde hij na geslaagde onderhandelingen met tien senatoren – vijf Democraten en vijf Republikeinen – aan.

Biden moest wel slikken dat het infrastructuurplan vrijwel gehalveerd wordt. Er is in het afgeklopte Bipartisan Infrastructure Framework geen sprake meer van 2.300 miljard dollar, maar van 1.200 miljard dollar gespreid over acht jaar.

Volgens sommige Amerikaanse media is het stimulusplan in omvang zelfs nog kleiner in werkelijkheid, want het pakket aan volledig nieuwe investeringen is beperkt tot 559 miljard dollar. Het gaat ook nog maar een principe-akkoord, dat nog door de mallemolen van het Amerikaanse Congres moet.

Caterpillar en co in de lift. Niettemin reageerde Wall Street positief. Vooral aandelen uit de bouwsector schoten omhoog. De beurskoers van Caterpillar, een maker van voertuigen voor de bouw, sprong in een eerste reactie 3,8 procent hoger. Daarna temperde het enthousiasme, maar Caterpillar kon toch nog 2,6 procent hoger afsluiten dan een dag eerder. Ook de staalbedrijven US Steel (+3,4 procent) en Nucor (+2 procent) klommen hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20