Topadviseur van Biden heeft zwaar gelobbyd voor Trumps omstreden belastingplan

Cynthia Hogan was en is één van de belangrijkste raadgevers van verkozen president Joe Biden. Als lobbyist voor Apple draaide ze in 2017 echter overuren om de Republikeinse ‘Tax Cuts and Jobs Act’ erdoor te krijgen. Dat is de facto een belastingverlaging voor bedrijven, waarvan vooral aandeelhouders en de rijkste 1 procent van profiteren. Biden voerde campagne op het belasten van de rijken, en het ongedaan maken van de excessen van die wet.

Hogan is al jarenlang een belangrijke medestander van Joe Biden. Als raadsvrouw schreef ze mee aan Biden belangrijkste wetgevende prestaties. Enkele jaren geleden voerde ze echter het lobbyteam van Apple aan om zo veel mogelijk te wegen op de tekst van de Republikeinse belastinghervorming. Dat meldt het onderzoeksjournalistiek magazine The Intercept op basis van openbaar beschikbare informatie en getuigenissen.

Belastingverlaging voor bedrijven

Trumps belastingplan uit 2017 zorgde voor een verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Ook verlaagde het fors de belasting die Amerikaanse bedrijven betalen op winsten die in het buitenland zijn gemaakt. Het eerste jaar dat de wet van kracht was kregen werknemers eenmalige extraatjes, nadien schoten ze er bij in. Zoals beschreven door zakenblad Forbes, maakten Trumps belastinghervorming ook de weg vrij voor een bizarre primeur in de VS: miljardairs betaalden in 2018 minder belastingen dan de arbeidersklasse.

Toen het plan door het Amerikaanse parlement gestemd werd vloog het aandeel van Apple al snel naar recordhoogtes. Aandeelhouders keken handenwrijvend toe, inclusief de 43 Republikeinse wetgevers met Apple-aandelen die campagne voerden voor de hervorming. Het bedrijf hield op dat moment meer dan 250 miljard dollar aan winsten in het buitenland bij. Door de belastingwet moest de techgigant plots een pak minder belastingen betalen op dat buitenlands

geld.

Van politiek consulent naar lobbyist

In 2017, het jaar dat de wet gestemd werd, spendeerde Appel opvallend meer aan lobbyisten dan andere jaren. Lobby-aangiftes tonen aan hoe Hogan het lobbyteam van Apple leidde. In die hoedanigheid ijverde ze volgens The Intercept bij haar contacten in het het Amerikaanse parlement en in het ministerie van Belastingen, om aan de iPhonemaker te denken bij het schrijven van de wettekst. In totaal gaf Apple doorheen dat jaar 7,4 miljoen dollar uit aan gelobby. De documenten tonen aan dat de inspanningen verhoogd werden in de laatste maanden van het jaar, toen de wettekst werd afgewerkt en aangenomen.

Hogan is al decennialang een vertrouwelinge van Joe Biden. Ze adviseerde hem doorheen zijn carrière in de Senaat, en toen hij vicepresident was onder Obama. Eerder dit jaar liet ze haar job bij Apple vallen, om voor Bidens campagneteam te werken. De (voormalige) lobbyiste zou een belangrijke rol gespeeld hebben bij de selectie van Kamala Harris als running mate.

Joe Biden zei tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij minstens de helft van president Trumps belastingverlaging zou terugdraaien. Hij beloofde ook om de vennootschapsbelasting opnieuw op te trekken naar 28 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20