400 Amerikaanse miljonairs vragen Trump hun belastingen niet te verlagen

400 Amerikaanse miljonairs hebben een schrijven ondertekend waarin ze het Congres vragen hun belastingen niet te verlagen. Onder de ondertekenaars bevinden zich grote namen als George Soros en Steven Rockefeller. De 400 vrezen dat de belastingverlaging de ongelijkheid in het land verder zal vergroten en de staatsschuld zal verhogen. “Verlaag de belastingen niet voor degenen die het meeste hebben, maar investeer in het Amerikaanse volk”, staat er te lezen.

Bob Crandall, een voormalig voorzitter van American Airlines, die het schrijven ondertekende, noemt de geplande verlagingen absurd.

“Volgens de Republikeinen kunnen we ons niet veroorloven om meer overheidsgeld uit te geven, maar kunnen we wel de belastingen verlagen voor de allerrijksten, wat een onzin.”

Een onverwachte tegenstander

De regering van Donald Trump krijgt hier dus te maken met een onverwachte tegenstander. Die had zich ook al tijdens de 2 ambtstermijnen van Trumps voorganger Barack Obama gemanifesteerd. Bill Gates en Warren Buffett, twee van ’s werelds rijkste mensen schreven toen in een brief aan Obama het volgende.

“Terwijl de midden- en lagere klasse voor ons vecht in Afghanistan, terwijl de gewone Amerikanen proberen de kost te verdienen, blijven wij, de superrijken, uitzonderlijke fiscale voordelen genieten.”

Buffett had toen berekend dat hij 17% belastingen betaalde, terwijl zijn secretaresse in de schijf van 33% zat.

Rijkste 1% zal 80% van de belastingherziening ontvangen

De non-profitorganisatie Tax Policy Center berekende ondertussen dat de bovenste inkomensklasse “” de 1% die jaarlijks meer dan 1 miljoen dollar verdient “” in het plan Trump zo’n 80% van de belastingherziening zal ontvangen.

Trump wil ook af van de ‘estate tax‘, een belasting waarbij erfenissen boven de 5,49 miljoen dollar worden geviseerd. Door de afschaffing ervan zouden de VS de volgende 10 jaar ruim 269 miljard dollar aan inkomsten mislopen.  “Dat is meer dan wat het land uitgeeft aan de instellingen die toezicht houden op de geneesmiddelenindustrie, het Controlecentrum voor Ziektes en het Milieubeschermingsagentschap,” staat in de brief te lezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20