Top 100 van bedrijven die coronapandemie best doorstonden leest als overlijdensbericht voor EU

De Britse zakenkrant Financial Times publiceerde afgelopen weekeinde een rangschikking van de 100 bedrijven die de coronacrisis best hebben doorstaan. Voor Europa leest de lijst als een overlijdensbericht.

De Britse zakenkrant Financial Times publiceert in haar weekendeditie de rangschikking Prospering in the Pandemic: the top 100 companies’.

‘In een triest jaar voor de meeste bedrijven heeft een minderheid geschitterd: farmaceutische groepen op jacht naar een Covid-19-vaccin; technologiereuzen die profiteerden van de trend om van thuis uit te werken en retailers tijdens de lockdown ‘essentiële benodigdheden’ konden aanbieden.’

Om de bedrijven te rangschikken keek de zakenkrant enkel naar de stijging in beurskapitalisatie, met andere woorden naar de beurskoers.

De kop van het klassement wordt aangevoerd door de ‘usual suspects’. Amazon, Microsoft en Apple die tijdens de crisis hun beurswaarderingen hebben zien stijgen met respectievelijk 400, 270 en 220 miljard dollar.

Daarachter bevinden zich nog een reeks techbedrijven zoals Tesla, Facebook, Google, PayPal, Netflix en ook de grote Chinese groepen Tencent, JD.com, Pinduoduo (een concurrent van Alibaba), Alibaba zelf, etcetera…

Zoek de Europese spelers met een vergrootglas

Wie op zoek gaat naar Europese techspelers doet dat best met een vergrootglas. Exact 3 Europese bedrijven konden tijdens de pandemie hun beurswaardering opkrikken. Het Nederlandse ASMl, het Nederlandse Adyen en het Zweedse Spotify, voor zover dat als een techbedrijf kan worden beschouwd.

Dat Europa op technologisch vlak een dwerg blijft, is niets nieuws. Maar de rangschikking bevestigt niet enkel dat deze wanverhouding stilaan gigantische vormen aanneemt, ze lijkt ook onomkeerbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20