Europese antifraudedienst onderzoekt Vlaams Belang-strateeg Tom Vandendriessche

De controversiële strateeg bij Vlaams Belang Tom Vandendriessche wordt onderworpen aan een Europees onderzoek van de antifraudecel OLAF. Vandendriessche, die Europees lijsttrekker is bij Vlaams Belang, ligt onder vuur wegens zijn ultrarechtse ideologieën en mogelijke Russische connecties.

In het nieuws: OLAF, een Europees orgaan, opende een onderzoek naar Tom Vandendriessche, schrijven Humo en Apache.

  • OLAF is belast met onderzoek naar “fraude met Europees geld, corruptie, en ernstig wangedrag binnen de Europese instellingen”. Het is niet duidelijk waar het onderzoek rond Vandendriessche precies om draait, OLAF wil geen verdere details kwijt. Het onderzoek zou al een jaar geleden zijn opgestart, naar aanleiding van een klacht. Vandendriessche zetelt sinds 2019 in het Europees parlement voor Vlaams Belang en komt nu op als lijsttrekker.
  • Intern staat Vandendriessche bekend als iemand met veel invloed. Zo zet hij de partijlijnen mee uit en bedenkt de strategie. Ideologisch is Vandendriessche berucht als een extreemrechtse figuur. Zo verweet hij de Europese Unie een “doelbewuste, georganiseerde omvolking”. Het woordgebruik leverde hem een reprimande op.
  • Ook wordt zijn naam genoemd in het dossier van Voice of Europe, het internetkanaal dat Russische propaganda de wereld in slingerde. Net zoals Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang) gaf Tom Vandendriessche interviews aan het Tsjechische platform. Een Belgisch onderzoek loopt tegen Nederlandse en Duitse politici om te bekijken of zij geld hebben aangenomen van Rusland in ruil voor een goed woordje. Voorlopig zijn er geen concrete aanwijzingen dat ook de Vlaams Belang-politici geld hebben aangenomen.
  • Tegelijk zijn er ook vermoedens dat Vandendriessche Europees geld dat hem toekwam, ingezet zou hebben voor partijpolitiek. Dat is verboden volgens de Europese Unie. Het is mogelijk dat het onderzoek zich daarop toespitst.

Nazisymbool

De reactie: “Niets aan de hand”, aldus Vlaams Belang.

  • Een woordvoerder van Vlaams Belang bevestigt aan de VRT dat men al geruime tijd wist van het onderzoek. “We hebben daar een jaar geleden melding van gekregen, maar sindsdien niets meer over vernomen”. Juist om die reden concludeerde Vlaams Belang dat er “niets aan de hand is”. De partij kreeg ook geen verdere info over de inhoud van het onderzoek van OLAF.
  • Ook Vandendriessche zelf reageerde inmiddels. “Ik weet niet waarover dit gaat. Ik ben ook nogal zeker dat er niets aan de hand is”. De timing van Apache en Humo noemt hij “zeer vreemd”. “Dit zijn bronnen binnen OLAF die links-activistische journalisten inschakelen om met modder te gooien”, meent hij.
  • Voor Vlaams Belang en voorzitter Tom Van Grieken is dit een zoveelste schandaal dat de partij kan missen. De ideologie van Vandendriessche werd eerder al door De Standaard blootgelegd en ook Apache en Humo zoomen in op het verleden van de man. Zo richtte Vandendriessche in zijn studententijd de extreemrechtse Vlaamse StudentenBond op. Die vereniging drukte posters met een SS-Totenkopf erop, een nazisymbool wat ook gebruikt werd door de Vlaamse Waffen-SS-eenheid Langemarck.
  • Het is het tweede kopstuk van Vlaams Belang wat geconfronteerd wordt met zijn ultrarechtse verleden. Eerder raakte bekend dat Ortwin Depoortere, die op de tweede plek op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen staat, in zijn studententijd meer dan eens de Hitlergroet bracht.
Meer