Tokyo 2021: chaos dreigt voor tickethouders omdat buitenlandse toeschouwers wellicht niet welkom zijn

Voor duizenden sportliefhebbers in de wereld dreigt een administratieve helletocht nu het almaar waarschijnlijker wordt dat bij de Olympische Spelen in Tokio geen buitenlandse fans toegelaten zullen worden.

Het ziet er almaar meer naar uit dat de Olympische Spelen, die na het jaartje uitstel normaal gezien van 23 juli en 8 augustus doorgaan, geen fans van buiten Japan gaan toelaten. Het is al langer duidelijk dat het grote publiek in Japan de buitenlanders liever niet ziet komen bij de huidige stand van de coronapandemie.

Maar nu zou ook de Japanse regering principieel beslist hebben om geen buitenlandse toeschouwers toe te laten, melden verscheidene lokale media. De autoriteiten zouden vooral vrezen voor de import van besmettelijke coronavarianten, omdat duidelijk is dat grote delen van de wereld tegen de zomer nog niet gevaccineerd zullen zijn.

De afwezigheid van buitenlandse fans zou niet alleen een domper zijn voor de deelnemende atleten, maar ook voor de vele toeristische attracties, evenementen en bedrijven in Tokio die zich al jaren voorbereiden om zich aan het wereldpubliek te tonen. De impact op de Japanse econmie zou niet te verwaarlozen zijn.

Twee keer pech

Maar ook de zo geplaagde toeristische sector reageert wereldwijd knarsetandend op de waarschijnlijke regeringsbeslissing. Het betekent immers dat de duizenden buitenlandse toeristen die aanvankelijk hun vlucht en verblijf hadden geboekt voor 2020, en hun tickets bijhielden voor 2021, voor de tweede keer hun Olympische plannen in het water zien vallen.

De reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen en hotels konden vorig jaar veel buitenlandse tickethouders nog paaien met vouchers voor de verwachte versie van later dit jaar. Maar als die verboden zal zijn voor niet-Japanse toeschouwers, zijn massale terugbetaalclaims van duizenden en soms tienduizenden euro’s onvermijdelijk.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo zullen het organisatiecomité en het Internationaal Olympisch Comité de beslissing om buitenlandse fans te weren eind deze maand officieel bevestigen.

Wat voorafging: ‘Olympische Spelen gaan door’: Japanse premier houdt voet bij stuk ondanks piekende Covid-cijfers

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20