Meeste Japanners willen geen buitenlandse fans op Olympische Spelen

Het merendeel van de Japanse bevolking staat niet te springen voor de komst van buitenlandse fans naar de Olympische Spelen in Tokio deze zomer, zo blijkt uit een opiniepeiling. Eind deze maand wordt duidelijk of ze zullen worden toegelaten. 

Zo’n 77 procent van de Japanners is tegen de komst van buitenlandse toeschouwers naar de Spelen in Tokio, volgens een opiniepeiling van de Japanse krant Yomiuri Shimbun. Slechts 18 procent van de respondenten is voorstander. 

Uit een andere opiniepeiling van het persagentschap Kyodo in januari bleek dat ongeveer 80 procent van de Japanse bevolking van oordeel is dat de Spelen geannuleerd of uitgesteld zouden moeten worden. Iets meer dan 35 procent van de respondenten wil dat ze niet doorgaan, terwijl bijna 45 procent voorstander is van een tweede uitstel. De Olympische Spelen van Tokio werden vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld en zijn nu voorzien van 23 juli tot 8 augustus 2021.

Vorige week schreef de krant Mainichi nog op basis van anonieme bronnen dat de Japanse regering niet van plan is om buitenlandse sportfans toe te laten deze zomer. De regering zou nu onderzoeken of supporters wel de stadions mogen bezoeken en of er een capaciteitslimiet moet komen voor de arena’s. Daarop liet de verantwoordelijke minister Tamayo Marukawa weten dat hierover eind deze maand uitsluitsel moet volgen. 

‘Veiligheid heeft prioriteit’

Seiko Hashimoto, de nieuwe voorzitter van het organiserend comité van de Olympische Spelen in Tokio, benadrukte eind vorige week dat de veiligheid van de Japanse burgers prioriteit heeft.

‘We moeten heel goed nadenken over de mutanten van het virus. Er blijft angst heersen onder de bevolking en zolang die er is moeten we hard werken aan de veiligheid’, zei ze. ‘Zowel fans uit andere landen als die in Japan willen de Spelen van dichtbij meemaken, maar dat kan alleen als de veiligheid is gegarandeerd.’ (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20