‘Olympische Spelen gaan door’: Japanse premier houdt voet bij stuk ondanks piekende Covid-cijfers

De Japanse premier Yoshihide Suga wil koste wat kost de Olympische Spelen dit jaar laten doorgaan in zijn land. Suga heeft goede bedoelingen, maar vindt hij ook nog steun voor zijn plan?

2020 moest het jaar van de olympische zomerspelen in Japan worden. Het coronavirus gooide roet in het eten, maar nu richt Tokyo de pijlen op deze zomer. Premier Suga vangt nog steeds veel kritiek.

Recordcijfers

Want de cijfers van het coronavirus doen veel vragen rijzen bij het op poten zetten van een massa-evenement als de Olympische Spelen. Op 1 januari tekende Japan het hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit op, voor het eerst meer dan 1.000. En hoewel Japan de epidemie behoorlijk onder controle lijkt te hebben, zitten alle cijfers in stijgende lijn.

De bevolking lijkt er alvast niet voor te vinden om de Spelen te laten doorgaan dit jaar. Volgens het onderzoek van het nationale statistiekbureau is slechts 27 procent te vinden voor de spelen dit jaar. 31 procent wil ze nog uitstellen. Een afgelasting vindt de voorkeur van 32 procent van de bevolking.

Gezichtsverlies

Maar het evenement niet laten doorgaan, zou een slag in het gezicht van de Japanse regering zijn. In vredestijd zijn de moderne Olympische Spelen altijd doorgegaan. Voor Suga betekent het dus immens gezichtsverlies als net Tokyo verstek moet laten gaan.

Verder afstel lijkt ook niet mogelijk. Een jaar uitstel betekent dat de zomer- en winterspelen in hetzelfde jaar doorgaan. Enkele maanden schuiven, betekent dat de hele internationale sportkalender een duw krijgt. Ook geen goed scenario, met andere woorden.

Coronaproofen

Dus blijft er voor Suga weinig anders over dan om de Spelen te coronaproofen. Het plannen van de Olympische Spelen is sowieso een stevige investering, die elk jaar duurder wordt. Maar ervoor zorgen dat atleten veilig van en naar hun locatie kunnen en ook de stadions coronavrij houden, vraagt nog een extra financiële inspanning van zowat 3 miljard dollar.

De premier staat dus voor zware keuzes. Dat gezegd zijnde moet hij ook herverkozen raken in oktober, wanneer er verkiezingeng gepland staan. Als de cijfers de verkeerde richting uitgaan, kan een afgelasting van de Spelen Suga meer opleveren dan enkele miljarden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20