Toeristen krijgen snel toegang tot Koreaanse gedemilitariseerde zone

In de toekomst zullen toeristen de demarcatielijn in de gedemilitariseerde zone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea kunnen overschrijden. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie aangekondigd. Verdere details over de plannen werden nog niet gegeven. Het grensdorp Panmumjom moet een symbool van een Koreaanse vrede worden.

De gedemilitariseerde zone werd in 1953 gecreëerd als onderdeel van een wapenstilstand die tussen Noord-Korea en Zuid-Korea werd afgesloten. Officieel is de Koreaanse oorlog echter nooit beëindigd. De gedemilitariseerde zone loopt ter hoogte van de 38ste breedtegraad over een lengte van 248 kilometer dwars over het Koreaanse schiereiland.

Troepen van beide partijen hebben sindsdien aan de grens oog in oog gestaan. Burgers kregen geen toelating om de scheidingslijn te overschrijden. Er waren op die regel slechts enkele uitzonderingen, waarbij geselecteerde Zuid-Koreaanse bejaarden de mogelijkheid kregen tot een ontmoeting met familieleden in Noord-Korea.

Panmumjom

Bedoeling is dat het grensdorp Panmumjom, officieel omgeschreven als de Joint Security Area, wordt omgevormd tot een ongewapende neutrale enclave waar toeristen en vertegenwoordigers van beide landen ongestoord de demarcatielijn kunnen oversteken.

Panmumjon was oorspronkelijk gecreëerd als een neutrale zone, maar nadat in het dorp in het midden van de jaren zeventig twee Amerikaanse militairen door Noord-Koreaanse soldaten werden gedood, werd ook daar het regime van de gedemilitariseerde zone geïntroduceerd. Soldaten van beide partijen staan sindsdien in Panmumjom dagelijks recht tegenover elkaar.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In heeft eerder dit jaar in de gedemilitariseerde zone de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un ontmoet. Beide partijen hebben zich ook geëngageerd om Panmumjom open te stellen, waardoor het dorp een symbool van vrede zou moeten kunnen worden.

Arrowhead Hill

Inmiddels zijn Noord-Koreaanse soldaten begonnen met de verwijdering van mijnen uit het grensgebied. Er zouden ook snel gesprekken worden opgestart om de militaire eenheden uit het dorp weg te halen en tot de wachtposten op de grenzen van de gedemilitariseerde zone terug te trekken. Tevens zouden de twee landen de grensoverschrijdende wegeninfrastructuur en treinverbinding weer willen herstellen.

De heropening van de grens voor toeristen gaat verder op de inspanningen die al werden gedaan om de spanningen op het Koreaanse schiereiland verder af te bouwen sinds Kim Jong-Un eerder dit jaar de deur heeft opgezet voor gesprekken met Moon Jae-In en de Amerikaanse president Donald Trump.

Eerder dit jaar werd ook al beslist om een weg aan te leggen naar Arrowhead Hill, een gebied waar tijdens de Koreaanse oorlog zware gevechten werden geleverd en waar honderden Koreaanse, Amerikaanse en Franse soldaten zouden zijn begraven. In het gebied zou een zoektocht naar de restanten van de soldaten worden opgezet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20