30.000 euro per nacht? Toekomst Parijse ‘paleizen’ oogt somber

Parijs telt 12 hotels die de classificatie ‘Palace’ meekregen, een soort van vijfsterrenplus-status, toegekend door Atout France, het agentschap dat het toerisme promoot. Die ‘paleizen’ zijn voor 80 procent van hun bezetting afhankelijk van gefortuneerde buitenlandse, veelal niet-Europese gasten. Maar omdat internationale vliegroutes zo goed als afgesloten blijven, zijn de meeste van deze hotels nu al 5 maanden dicht.

Toerisme is goed voor 7 procent van de Franse economie en 2 miljoen jobs. De Champs-Élysées ontvangt jaarlijks 100 miljoen bezoekers. Parijs is dan ook ’s werelds meest bezochte stad. De lichtstad was altijd een magneet voor de globale jetset, onder wie een aantal niet terugdeinst om 30.000 euro voor een overnachting te betalen in hotels als het Plaza Athenée, Le Bristol of het Hotel de Crillon. In de stad is Chinees winkelpersoneel in luxewinkels dan ook de norm eerder dan de uitzondering.

Het annus horribillis van de hotelindustrie

Covid-19 houdt al deze hotels nu al maandenlang op slot. Enkel La Reserve -met 40 kamers het kleinste ‘palace’ – is in mei al opnieuw geopend. Dat tijdelijke monopolie in het topklassesegment heeft La Reserve met een bezetting van bijna 80 procent geen windeieren gelegd. Maar wanneer straks ook andere ‘palaces’ opnieuw opengaan, wordt het een pak moeilijker. Verwacht wordt dat 2020 het annus horribillis van de hotelindustrie wordt, met een daling van de inkomsten van minimum 40 procent.

Het Palace Plaza Athenee in Parijs is gesloten. (Credit:Eric Dessons/JDD/SIPA/2006011837)

Het tenniskampioenschap van Roland-Garros dat op 21 september dan toch van start gaat moet de pil iets verzachten. Ook buitenlandse delegaties die vanaf september terug het Elysée mogen bezoeken moeten de luxehotels enig soelaas brengen.

Hotels als Le Bristol nemen geen enkel risico. Straks staan 600 personeelsleden opnieuw paraat en hopelijk komen er ook enkele gasten. Die personeelsleden werden ondertussen getraind in het Covid-vrij houden van kamers en koffers, terwijl nu ook een full-time verpleegster werd gerekruteerd. Prijsstijgingen zijn momenteel nog niet aan de orde. 

Andere hotels zien het somberder in. Het Shangri-La hotel vlakbij de Eiffeltoren zou op 1 september opnieuw opengaan. Maar die heropening is alweer uitgesteld tot 1 oktober.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20