Zo ziet de toekomst eruit volgens experts: bionische ogen, mammoeten, designerbaby’s en het einde van Hollywood

Veel futurologen en andere wetenschappers menen dat de mensheid en bij uitbreiding de hele wereld op een kruispunt staat. Het zwaar gehypete metaverse van Facebooks moederbedrijf Meta is volgens hen nog maar het begin van een hele reeks evoluties en revoluties die ons de komende decennia staan te wachten.

De Amerikaanse krant New York Post blikte met enkele futurologen vooruit naar de nabije en iets verdere toekomst. Ze hadden daarbij aandacht voor een heel breed gamma aan onderwerpen, want werkelijk elk onderdeel van ons leven zal binnen enkele decennia onherkenbaar veranderd zijn. Vaak gaat het om veranderingen die op het eerst zicht mooi lijken, maar waarbij gevaren en misbruik om de hoek schuilt.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning – of facial recognition – is al lang geen nieuwigheid meer. Smartphones kunnen al enkele jaren ontgrendeld worden door er simpelweg naar te kijken en ook onder andere Facebook gebruikte tot voor kort gezichtsherkenning om automatisch gebruikers te herkennen in video’s en op foto’s.

De volgende stap – die nu al bezig is – is betalingen doen met een blik op je gezicht of je oog. China was meer dan twee jaar geleden een voorloper op dat vlak en verspreidde zijn technologie sindsdien over de rest van de wereld. Onder andere in Rusland wordt betalen in de winkel of het nemen van de metro met je gezicht steeds vanzelfsprekender.

Dezelfde technologie zal in de toekomst ook steeds meer gebruikt worden om deuren te openen, waardoor je geen sleutels meer nodig hebt. Gezichtsherkenning wordt echter ook steeds meer gebruikt door overheden om burgers te controleren. Zelfs Australië greep tijdens de coronacrisis naar de technologie om na te gaan of inwoners hun verplichte quarantaine wel naleven.

Bionische ogen vervangen je portefeuille en sleutels

Facial recognition zal over 30 jaar je portefeuille en sleutels volledig overbodig hebben gemaakt. Het wordt wel gevaarlijk en eng als iemand je biometrische gegevens hackt. Nu kan je je bank bellen om je pincode te wijzigen of een bankkaart te blokkeren. Maar je biometrie kan je blokkeren”, waarschuwt Martin Ford, auteur van Rule of the Robots: How Artificial Intelligence will Transform Everything, in de New York Post.

Toch is dat ongeveer exact wat tegen het einde van de jaren 2040 wel mogelijk zal zijn volgens de website Future Timeline. Bionische ogen of netvliezen zullen tegen dan even goed zijn als je eigen ogen en veel meer mogelijkheden bieden. Zo kan je een geïmplanteerd kunstoog voorzien van een speciale ingebouwde camera, eventueel met extra zoommogelijkheden of night vision. Bovendien kan je de ingebouwde technologie en software voortdurend updaten of voorzien van extra mogelijkheden.

Designerbaby’s

Ook de manier waarop we kinderen krijgen, zal onherkenbaar veranderen. Wie voldoende geld heeft, zal tegen 2053 het DNA van zijn baby volledig kunnen aanpassen. Zo kunnen toekomstige ouders niet alleen het uiterlijk, maar ook de intelligentie en de fysieke mogelijkheden van hun kind op voorhand kiezen.

Bovendien zullen die embryo’s in sommige gevallen zelfs volledig in een labo gemaakt worden. Volgens Susan Golombok, professor aan de universiteit van Cambridge, zullen kunstmatige baarmoeders aanvankelijk gebruikt worden door onvruchtbare vrouwen of vrouwen die te oud zijn om zelf nog kinderen te baren. De technologie zal echter ook te koop zijn voor wie niet het ongemak van zwanger zijn, wil ervaren.

Mammoeten en andere diersoorten

De evolutie op het vlak van genetische manipulatie zal het niet enkel mogelijk maken om baby’s te designen zoals je wil, maar kan ook diersoorten terug tot leven wekken. Zo zijn er al langer concrete plannen om de wolharige mammoet te rercreëren. Dezelfde technologie zou daarna ook kunnen gebruikt worden voor andere uitgestorven diersoorten zoals de sabeltandtijger.

De kans is echter groot dat we niet eens zover terug moeten gaan om uitgestorven dieren te vinden die we met genetische manipulatie opnieuw tot leven kunnen wekken. New Scientist voorspelt namelijk dat “de meerderheid van de soorten primaten in de komende 25 tot 50 jaar zal verdwijnen”.

Hollywood zonder acteurs

Niet alleen sleutels, bankkaarten en baarmoeders worden in de toekomst overbodig, ook acteur zouden wel eens zonder werk kunnen vallen. Zogenaamde deepfakes zijn al langer in optocht, maar worden steeds beter en moeilijker te onderscheiden van het origineel.

“Misschien zullen de erfgenamen van overleden filmsterren binnen 30 jaar doorgaan met het maken van films met hun voorouders in de hoofdrol. Geen van de personages die we in films zien, zal echt zijn. Welke behoefte zal er nog zijn aan acteurs? Producenten zullen met behulp van kunstmatige intelligentie personages kunnen creëren die er exact zo uitzien zoals ze willen”, blikt futuroloog Ford vooruit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20