Portefeuille overbodig: in deze Russische winkelketen kunt u betalen via gezichtsherkenning

X5 Retail Group, een Russische voedingsdistributeur die verschillende ketens uitbaat, pakt in Rusland uit met een nieuwe manier om te betalen. Klanten kunnen voortaan een betaling voltooien met behulp van gezichtsherkenning.

De manier waarop we betalen is op een zeer korte tijd drastisch gewijzigd. Zo is sinds de start van de coronacrisis contactloos betalen in onze contreien het nieuwe normaal geworden. In Rusland gaan ze nog een stapje verder en gooien ze de betaalkaart volledig overboord. In vijftig vestigingen van de winkelketen Perekrestok, één van de ketens die wordt uitgebaat door de X5 Retail Group, kunnen klanten voortaan betalen door middel van gezichtsherkenning.

Betaalmethode uitbreiden

‘Bedoeling is om de dienstverlening uit te breiden naar 150 vestigingen tegen het einde van deze maand’, zei Ivan Melnik, de directeur voor innovatie bij X5 Retail Group, eerder deze maand in een reactie aan het persagentschap AFP. Hij wil tegen het eind van dit jaar de nieuwe betaalmethode uitrollen in zo’n 3.000 winkels.

De dienstverlening is tot nu toe wel nog niet beschikbaar voor iedereen. Enkel klanten bij Sberbank, een Russische grootbank die recent betalingen via gezichtsherkenningen heeft goedgekeurd, kunnen op de nieuwe wijze betalen. X5 Retail Group werkt voor het project ook samen met Visa.

Politieke bewaking

Volgens Melnik biedt de nieuwe betaalmethode tal van voordelen. ‘Om te beginnen moeten de klanten niet langer hun portefeuille of smartphone meenemen naar de winkel. Het is voldoende om het mondmasker enkele seconden af te doen om een betaling te voltooien’, aldus de topman. ‘Voorts zijn de transacties versleuteld en beschermd.’

Privacyactivisten maken zich weliswaar zorgen over de mogelijke gevolgen van het nieuwe betaalsysteem. ‘Camera’s kunnen gsm-nummers en automobilisten identificeren. We zien bijvoorbeeld dat de staat camera’s op metro’s gebruikt om politieke activisten te arresteren. Het enige doel van die camera’s is dan ook politieke bewaking’, aldus de Russische advocate Aljona Popova. (wdm)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20