Wat is Megvii, de Chinese gezichtsherkennings-‘draak’ die al vier miljard waard is?

Een van de belangrijkste bedrijven waar u nog nooit van gehoord heeft: dat is Megvii, een gezichtsherkenningsbedrijf uit China. Zijn waarde wordt geschat op zowat vier miljard dollar en met die waardering trekt Megvii binnenkort naar de beurs.

Bij ons is Megvii niet bekend, maar dat kan snel veranderen. Het oudste en grootste Chinese gezichtsherkenningsbedrijf zet zich klaar om de beurs van Hongkong te bestormen. Met een geschatte waarde van vier miljard dollar, staan de grootste investeerders te popelen om hun stuk van de koek in handen te krijgen.

Wat is Megvii?

Maar wat is Megvii nu precies? Het bedrijf ontstond in 2011, in Peking, de naam is afkomstig van Mega Vision. Daarmee is het het oudste van vier ‘Chinese Draken’ in de Chinese AI-markt. De andere drie zijn SenseTime, Yitu, and CloudWalk. Het basisproduct van Megvii, Face++, werd een jaar later gelanceerd. Het was het eerste online gezichtsherkenningsprogramma van China. In 2015 kwam er Brain++ bij, dat is een deep-learningmachine die het algoritme moet helpen trainen.

Megvi haalde in 2016 zowat 100 miljoen dollar op, in 2017 nog eens 460 miljoen dollar. En in 2019 kwam er 750 miljoen dollar bij. Het bedrijf werd in 2019 gewaardeerd op 4 miljard dollar.

Eerder investeerders van Megvii tonen aan hoe groot het bedrijf intussen geworden is. Alibaba, Ant en Bank of China pompen elk honderden miljoenen in Megvii.

Unicorn

Nu trekt het dus naar de beurs als unicorn. Er zal ongetwijfeld veel interesse zijn. De software van Megvii versloeg die van Google, Facebook en Microsoft als het gaat over gezichtsherkenning. Dat deed Face++ op de International Conference on Computer Vision.

Dat is meteen ook eng, want het bedrijf werkt voor heel wat lokale Chinese overheden. Zo wist Human Rights Watch dat de code van Face++ in het Integrated Joint Operations Platform te vinden was. Dat is een politie-app die gebruikt wordt om onder andere gegevens van Oeigoeren, een minderheidsgroep in China, te verzamelen en te tracken. Megvii zou dan ook op de zwarte lijst van de Verenigde Staten komen, maar dat kwam er niet door. Uiteindelijk moest Human Rights Watch toegeven dat de code in IJOP niet werkte.

Beursgang voor 2021?

In maart 2020 kondigde Megvii aan dat het zijn deep-learning machine MegEngine, open source zou maken.

Nu zet het bedrijf zich klaar voor een van de grootste beursgangen op de Hongkongse markt. De aanvraag moet wel nog goedgekeurd worden door de Chinese beurswaakhond.

Lees ook:

Meer