Lufthansa en Swiss starten met gezichtsherkenning voor ‘contactloos reizen’

De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Swiss starten vanaf donderdag met biometrische gezichtsherkenning voor passagiers op de luchthavens van Frankfurt en München. Zij moeten alleen maar in een cameraoog kijken om door de passagierscontrole en voorbij de gate te raken.

Leden van het frequentflyerprogramma van beide luchthavens van de Lufthansa-groep moeten zich vooraf registeren om gebruik te kunnen maken van de gezichtsherkenning. Lufthansa noemt de technologie ‘een belangrijke gezondheids- en hygiëneveiligheidsmaatregel ten tijde van COVID-19’.

Het systeem werkt ook voor passagiers die een mondmasker dragen. In eerste instantie zullen er drie gates in Frankfurt en twee in München worden uitgerust met de nieuwe indentificatiemethode. De exploitant van de luchthaven van Frankfurt, Fraport, kondigde al aan de gezichtsherkenning ook elders, zoals bij de bagageafgifte, uit te zullen rollen.

Het systeem werd ontwikkeld binnen de alliantie van luchtvaartmaatschappijen Star Alliance, die 26 leden telt. Lufthansa en Swiss zijn nu de eerste maatschappijen die de technologie uitrollen. Op termijn zullen alle leden van het samenwerkingsverband, waaronder ook Brussels Airlines, er gebruik van maken. Lufthansa verzekert dat persoonlijke gegevens zoals een foto versleuteld zijn en dat de opslag ervan ’tot een minimum beperkt’ is. ‘Er worden bijvoorbeeld geen namen van klanten opgeslagen.’

Meer