TikTok zet accounts van gebruikers jonger dan 16 op privé

De Chinese app TikTok heeft sinds woensdag de standaard privacyinstelling voor alle geregistreerde accounts van gebruikers jonger dan 16 jaar veranderd naar ‘privé’ om de veiligheid van kinderen op het platform te waarborgen.

‘Wij vinden het belangrijk dat jonge mensen aan het begin van hun digitale ervaring beschikken over privacyinstellingen en controlefuncties die bij hun leeftijd passen’, zegt Elaine Fox, hoofd van de privacy-afdeling van TikTok. Met een privé TikTok-account kunnen uitsluitend door de gebruiker goedgekeurde volgers zijn of haar video’s bekijken.’

‘We willen dat onze jongere gebruikers weloverwogen keuzes kunnen maken over wat ze willen delen en met wie – dus ook of ze willen dat iedereen hun account kan bekijken. Door hen al vroeg in het privacytraject te betrekken, kunnen zij bewuster beslissingen nemen over hun online privacy.’

Verbeterde privacy voor jongeren

Zo beperkt TikTok de mogelijkheid om te reageren op video’s die zijn gemaakt door jongeren tussen 13 en 15 jaar. Deze jonge gebruikers kunnen voor hun account nu kiezen uit ‘vrienden’ of ‘niemand’. Er kunnen nu alleen nog filmpjes gedownload worden die gemaakt zijn door gebruikers van 16 jaar en ouder. Ook is de optie ‘uw account voorstellen aan anderen’ voor deze gebruikers standaard uitgeschakeld. 

Deze wijzigingen volgen op eerdere maatregelen die de video-app nam op het gebied van de online veiligheid en privacy van jongeren, waaronder een beperking op het kopen, verzenden en ontvangen van virtuele geschenken voor gebruikers van 18 jaar en ouder. TikTok biedt ouders ook de mogelijkheid om hun kinderen op het platform te begeleiden met behulp van de zogenoemde family pairing-functies.

Haatdragende boodschappen aanpakken

Toen vorig jaar bekendraakte dat neonazi’s op TikTok gecodeerde taal en symbolen gebruikten om haatdragende boodschappen te verspreiden, verhoogde de Chinese app afgelopen oktober zijn inspanningen om haatdragende inhoud te verwijderen van zijn platform.

TikTok heeft wereldwijd 10.000 moderators in dienst die hele dagen video’s verwijderen en gebruikt ook artificiële intelligentie om bepaalde video’s te markeren en te verwijderen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20