Staatsveiligheid: ‘Installeer TikTok niet op je werktelefoon of -laptop’

De Staatsveiligheid waarschuwt dat TikTok installeren op de smartphone of laptop die u (ook) voor uw werk gebruikt een slecht idee is. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als antwoord op een parlementaire vraag, schrijft De Morgen.

Het is niet de eerste keer dat een overheid argwanend naar TikTok kijkt. Aftredend Amerikaans president Donald Trump heeft hemel en aarde bewogen om de app te verbieden in zijn land omdat hij geen goed oog heeft in de nauwe banden tussen moederbedrijf ByteDance en de Chinese overheid.

In ons land zijn er nog geen concrete bewijzen gevonden van spionage via TikTok, maar Staatsveiligheid gebiedt wel ‘verhoogde waakzaamheid’. Volgens een antwoord van Van Quickenborne op een vraag van N-VA-Kamerlid Michaël Freilich zijn er een aantal elementen die tot ongerustheid aanmanen. Zo zouden de gegevens die TikTok van je krijgt – je locatie, provider en foto’s – worden opgeslagen op servers van het Chinese Alibaba, dat goede contacten onderhoudt met de overheid.

‘Geen Chinese apps’

‘ByteDance zegt dan wel dat de data niet worden opgeslagen in China, maar in de gebruiksvoorwaarden wordt wel degelijk vermeld dat de data gedeeld mogen worden binnen de groep. Ook hebben experts vastgesteld dat meer dan 30 procent van de verbindingen die TikTok maakt naar IP-adressen in China gaan’, zegt Van Quickenborne.

Staatsveiligheid adviseert dan ook om de app niet te installeren op zaken die u voor uw werk gebruikt. ‘Het is aan te raden om op apparaten voor professioneel gebruik, of waarop gevoelige informatie staat, geen apps te installeren die niet noodzakelijk zijn’, luidt het advies. ‘Zeker geen Chinese apps zoals TikTok.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20