TikTok verwijdert meer haatpraat na berichten over ‘naziprobleem’

De videoapp TikTok verhoogt zijn inspanningen om haatdragende inhoud te verwijderen van zijn platform. Het platform zou een probleem hebben met racisme en nazisme.

De laatste dagen kwamen er berichten in Amerikaanse media dat neonazi’s op TikTok gecodeerde taal en symbolen gebruiken om haatdragende boodschappen te verspreiden. TikTok heeft dat ondertussen ook opgemerkt en belooft in een blogpost om meer te doen tegen dat soort inhoud.

Er wordt in de hele blogpost niet gesproken over het nieuws op zich, maar het is duidelijk dat dat de aanleiding is voor de beslissing. TikTok probeert nu al zoveel mogelijk racistische berichten te verwijderen, maar het gaat die strategie nu ook uitbreiden naar aanpalende ideologieën als ‘wit nationalisme’ en ‘witte genocide’. Daarnaast zal het zich ook focussen op de identiteitsbeweging en ‘mannelijke dominantie’, net als ontkenningen dat holebi of transgender zijn niet aangeboren is.

Volgens TikToks eigen definitie is haatpraat ‘berichten die een individu of groep aanvallen, bedreigen of er geweld tegen in de hand werken op basis van ras, religie, gender, identiteit, origine en meer.’

Joden

Net als alle andere sociale netwerken doet TikTok er al veel aan om alle berichten die bijvoorbeeld de Holocaust ontkennen te verwijderen. Nu zal het ook berichten of video’s verwijderen die misinformatie verspreiden over joden, moslims en andere groepen. Dat gaat bijvoorbeeld over beschuldigingen aan het adres van bekende rijke joodse families, zoals Rotschild, die verspreid worden om antisemitisme te voeden.

TikTok heeft wereldwijd 10.000 moderators in dienst die hele dagen video’s verwijderen en gebruikt ook artificiële intelligentie om bepaalde video’s te markeren en te verwijderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20