TikTok mag (voorlopig) in VS blijven

De videoapp TikTok wordt nog niet meteen verboden in de VS. President Donald Trump wou het bedrijf donderdag uit zijn land bannen, maar het heeft uitstel gekregen tot 14 december.

Er is al veel inkt gevloeid over de dans tussen Trump en TikTok en hij is nog niet voorbij. In augustus kondigde Trump aan dat hij de app, waarop vooral jongeren korte video’s maken en die delen met hun vrienden, uit de VS wou bannen omdat hij data zou doorspelen aan de Chinese overheid.

Het Chinese moederbedrijf Bytedance heeft dat altijd ontkend, maar heeft toch geprobeerd om aan de vragen van Trump te voldoen. Na een lang proces van aantrekken en afstoten bereikte Bytedance in september uiteindelijk een deal met Oracle en de winkelketen Walmart.

Het verkoopt 20 procent van TikTok aan de twee bedrijven, die het onderbrengen in een apart Amerikaans bedrijf, en de rest gaat waarschijnlijk naar de beurs. Zo wordt het bedrijf voor het grootste deel uit Chinese handen gehaald, wat Trump vooral wou zien.

Nog niet helemaal in orde

De vraag is nu hoe het voort moet. Trump heeft de verkoop al goedgekeurd, maar zijn administratie heeft nog geen verdere voorwaarden uitgesproken. Ook heeft de Chinese overheid de deal nog niet goedgekeurd.

In principe betekent dat dat TikTok donderdag moest verdwijnen omdat de verkoop nog niet rond is, maar door ‘nieuwe juridische ontwikkelingen’ geeft het Amerikaanse ministerie van Handel de app nog tijd tot 14 december om bijkomende documenten in te dienen. Over welke documenten dat juist gaat, is niet meteen duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20