TikTok-gebruiker lanceert voor de grap cryptomunt SCAM en oogst nog succes ook

‘SCAM’, of Simple Cool Automatic Money, is de ‘onstuimige’ creatie van een TikTok-gebruiker die Dre heet en heel open is over het feit dat hij geen idee heeft van wat hij aan het doen is. Zijn munt heeft momenteel niettemin een marktkapitalisatie van 2,5 miljoen dollar. 

‘Ik ben een gewone klootzak die toevallig een munt heeft gemaakt en nu moet ik dit kreng nuttig maken voor de wereld,’ liet Dre optekenen in het ‘rebelse’ Generatie Y medium Vice.

Dre zei dat hij SCAM heeft gemaakt om de draak te steken met andere ‘shitcoins’. Dat zijn cryptovaluta’s die duidelijk ‘pump and dump’ schema’s zijn (zie hieronder), maar zich bedienen van zoetsappige promopraatjes. Zijn ‘shitcoin’ pretendeert niks anders te zijn dan oplichting (vandaar de naam).

‘Pump and dump’

‘Pump and dump’ zwendel komt voor wanneer fraudeurs de aandelenkoers van een bedrijf opkrikken door positieve, maar valse informatie te delen. 

Oplichters kopen de aandelen goedkoop op alvorens de geruchten te verspreiden die de koers steeds verder opdrijven en andere beleggers aanmoedigen om mee te profiteren van de vermeende meevaller. Wanneer het aandeel een hoogtepunt heeft bereikt, dumpen de oplichters hun aandelen en laten de nietsvermoedende beleggers achter met een kat in een zak.

Marktkapitalisatie van 70 miljoen dollar

‘Vandaag heb je een hele hoop speculatie in crypto’s, in NFT’s, in Bitcoin, deze munt, die munt. Het is een hoop speculatie, en mensen gebruiken het gewoon in hun voordeel,’ betoogde Dre. ‘Mensen investeren niet in munten op basis van nut. Ze investeren omdat het genoteerd zal worden op de sites Coin Market Cap of Coinbase. Ze investeren op basis van het nieuws, niet op grond van wat het token kan bereiken.’

SCAM had, vrijwel direct na de lancering, een marktkapitalisatie van 70 miljoen dollar. Daarna zakte de asset in tot 7 miljoen, toen 5 miljoen, en nu zit de bedrogmunt op 2,5 miljoen dollar.

SCAM staat in een lange traditie van parodiemunten die zich toch serieus ontwikkelen, zoals Dogecoin. Deze valuta begon als een grap rond een puppymeme, maar verhandelt tegenwoordig miljarden dollars per dag en heeft een marktkapitalisatie heeft van net geen 41 miljard dollar. 

Of neem Garlicoin, een duidelijke parodie van internetmagazine Meme Insider. De munt bereikte afgelopen maand niettemin een marktkapitalisatie van 16 miljoen dollar -voordat-ie weer naar beneden donderde.

SCAM-gemeenschap

Er ontstond direct een gemeenschap (de ‘scamily’) rond SCAM. Deze mensen creëerden memes en maakten zelfs een flitsende website voor de rommelvaluta aan. Ook is er een actief Discord-kanaal gewijd aan SCAM, met meer dan 2.000 leden. 

Verbazingwekkend genoeg opperde Dre dat hij deze mensen van tevoren niet kende. ‘De originele SCAM-website die opdook, maakten ze die nacht zelf,’ vertelde hij aan Vice. ‘Nu hebben we een iets gepolijster webstek waar ik met een team aan werk; Scamily.io. Maar alles is zo snel gegaan, het is moeilijk te bevatten.’

Alle positieve aandacht begon te veranderen in pesterijen (zoals doxing) zodra de prijs van de munt, onvermijdelijk, begon te schommelen.

‘Iets nuttigs’

Nu de grap gesterkt wordt door een volle schatkist, liet de bedenker wel optekenen dat hij iets nuttigs wil maken met de SCAM-munt.

Zo staat op de scamily.io website nu een roadmap met toekomstplannen. Dre heeft ook toenaderingen gedaan om kopers ervan te overtuigen dat SCAM eigenlijk geen oplichterij is: hij beweert dat hij er nooit op een dag vandoor zal gaan met een schat aan waardevolle tokens. In een TikTok-video geeft hij zelfs aan niet te weten hoe hij deze tokens moet verkopen.

Alle recente goede bedoelingen ten spijt, blijft SCAM voorlopig wel de definitie van een zeepbel. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen een altcoin en bitcoin?

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20