Waarom geloven QAnon-aanhangers dat JFK Jr. uit de dood zal herrijzen?

Dinsdag stonden tientallen aanhangers van QAnon in Dallas te wachten op de terugkomst van JFK Jr.. Waarom is dit bijzonder? JFK Jr., de zoon van voormalig president John F. Kennedy, is 22 jaar geleden omgekomen bij een vliegtuigcrash. Wat dreef die mensen ertoe te geloven dat JFK Jr. in Dallas zou verschijnen?

De bewoners van Dallas in de Amerikaanse staat Texas konden gisteren een opvallend schouwspel waarnemen. Een kleine massa kwam samen op Grassy Knoll, het heuveltje langs de straat waar JFK in 1963 werd neergeschoten. De massa was er niet om de voormalige president te herdenken, maar verwachtte de komst van zijn zoon, John F. Kennedy Junior.

De zoon van de iconische president zou hier passeren en aankondigen dat Donald Trump president is. Een massa mensen stond vol enthousiasme langs de straat te wachten, zwaaiend met Trumpvlaggen. De aanhangers moesten helaas op hun honger blijven zitten, niemand kwam opdagen. Dat komt waarschijnlijk omdat JFK Jr. in 1999 op 38-jarige leeftijd omkwam in een vliegtuigcrash.

Waarom stond zo’n groep te wachten op de komst van iemand die al 22 jaar dood is? Omdat ze het hadden gelezen op internetfora. De massa waren allemaal aanhangers van QAnon, een collectief dat online samenzweringstheorieën verspreidt.

Steve Monacelli, journalist voor The Daily Beast, tweette livebeelden vanuit Dallas

Dood in scène gezet

JFK Jr. maakt al langer deel uit van de verhalen van QAnon. Volgens de samenzweringstheorieën heeft Junior zijn dood in scène gezet om te vermijden dat deep-state agenten hem zouden opsporen. Hij zou namelijk over informatie beschikken over pedofielennetwerken en kinderhandel waar elitaire Amerikanen deel van uitmaken. Sommigen geloofden zelfs dat JFK Jr. in werkelijkheid ‘Q’ is, de mysterieuze leider van QAnon.

In 2019 verspreidden QAnon-aanhangers al de geruchten over de herrijzenis van JFK Jr.. Hij zou op de Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli publiekelijk bekend maken dat hij de running-mate van Donald Trump was. Daarmee ging JFK Jr. Mike Pence vervangen als kandidaat vicepresident. Ook hier kwam uiteraard niks van in huis.

Nog waanzinniger is de theorie dat JFK Jr. via plastische chirurgie zijn uiterlijk zou veranderd hebben, om zorgeloos anoniem door het leven te kunnen gaan. Hij zou de identiteit van Vincent Fusca aangenomen hebben, zich in Pennsylvania gesetteld hebben, en onder die identiteit regelmatig Trump-bijeenkomsten bezoeken.

Anonieme internetfora

QAnon kent zijn oorsprong op internetfora zoals 4chan en 8chan. Op deze fora kunnen gebruikers volledig anoniem berichten, foto’s en video’s delen. In de meeste gevallen gaat het om een verzamelplaats waar gebruikers extreemrechts, anarchistisch en/of libertair gedachtegoed met elkaar uitwisselen. Daar passeren heel wat complottheorieën de revue.

QAnon is een radicale stroming binnen de alt-right beweging in Amerika. Aanhangers geloven dat de overheid en media gecontroleerd worden door satanistische pedofielen. Zo geloofden ze dat het vrachtschip Evergiven dat dit jaar vastliep in het Suezkanaal vol zat met kinderen die verhandeld werden door de Clinton Foundation. De aanhangers van QAnon aanschouwen Donald Trump als een soort messias en zien voor hem een rol als dictator weggelegd.

Sjamaan

Tijdens de bestorming op het Capitool in januari 2020 waren massaal aanhangers van QAnon aanwezig, waaronder de befaamde ‘QAnon-sjamaan’ Jake Angeli, die bekend werd door verkleed met een bontmuts en bizonhoorns op de zitplaats van Mike Pence in het Amerikaanse Congres te zitten.

QAnon is niet alleen een Amerikaans fenomeen. Ook in Europa krijgen de samenzweringstheorieën voet aan grond. Onder andere in Frankrijk, Duitsland en Italië zouden de alarmbellen afgegaan zijn over de opkomst van QAnon.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20