Wie is de opvallende persoon die verkleed als bizon het Capitool bestormde?

De wereld keek woensdagavond geschokt toe hoe aanhangers van Trump het Amerikaanse parlement bestormden. Daarbij sprong één figuur in het oog: de man verkleed als bizon die plaatsnam in de stoel van vicepresident Mike Pence. Maar wie is hij?

Het was ongezien in de Verenigde Staten: Trump-supporters bestormden het Capitool, het Amerikaanse parlement, terwijl er debatten aan de gang waren over de aanstelling van Joe Biden als president. Tijdens het tumult lieten vier mensen het leven. De beelden waren op zijn zachtst gezegd hallucinant. Toch zal er één specifiek beeld veel mensen bijblijven: de man verkleed als bizon die zich even nestelde in de stoel van Pence.

Yellowstone Wolf

Die man gaat door het leven als Jake Angeli en is een aanhanger van Donald Trump en extreemrechts. Hij noemt zichzelf ook wel de Yellowstone Wolf.

De 32-jarige man is overigens geen onbekende bij veel supporters van Trump. Zo was hij de afgelopen jaren aanwezig op talloze bijeenkomsten waar de president kwam spreken. Tijdens die bijeenkomsten was hij meestal ook verkleed als bizon met de Amerikaanse kleuren op zijn gezicht geschminkt. Hij was ook regelmatig te zien op bijeenkomsten tegen lokale lockdowns.

In een interview met een journaliste van The Arizona Republic vorig jaar bejubelde hij onder meer de manier waarop Trump de coronacrisis heeft aangepakt. ‘De media overdrijven de coronacijfers’, liet Angeli toen optekenen. ‘Ze maken de mensen bang door de cijfers op te blazen.’

Aanhanger QAnon

Tijdens het bestormen van het parlement dacht men eerst dat Angeli een aanhanger van de extreemlinkse groepering Antifa was. Maar daar bleek dus niets van aan te zijn. De man is in feite een trouwe volger van QAnon, een organisatie van extreemrechtse mensen die complottheorieën de wereld insturen. Een van de overtuigingen van QAnon is dat Hilary Clinton aan het hoofd staat van een internationaal pedofielennetwerk.

Er zijn inmiddels al foto’s opgedoken van Angeli tijdens eerdere betogingen waar hij een bord bij zich had met de boodschap ‘Q sent me’. Door zijn opvallende outfit noemen sommigen hem ook wel ‘Q-sjamaan’.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20