Tienduizenden BMW’s teruggeroepen omdat airbag kan ontploffen

Autofabrikanten roepen ongeveer 1,4 miljoen auto’s terug omdat er opnieuw een probleem ontdekt is met de airbags van het Japanse concern Takata. Vooral BMW is hiervan de dupe: de autobouwer roept 116.000 auto’s terug.

Als gevolg van een productiefout in een bepaald type airbag van Takata zullen autobouwers in totaal 1,4 miljoen wagens terugroepen. Het gevaar bestaat namelijk dat de airbag zou ontploffen. Dat gebeurde al in Australië – met een dodelijk slachtoffer tot gevolg – en in Cyprus, meldt het persagentschap AP.

Door problemen met een folie kan het opblaasmechanisme van de airbag exploderen bij te hoge temperaturen en een te hoge vochtigheidsgraad. Het zou ook kunnen dat de airbags, in geval van een crash, niet volledig opgeblazen raken.

Vooral BMW heeft pech. De terugroepactie heeft betrekking op 116.000 BMW 3-wagens met bouwjaren van 1999 tot 2001. 8.000 ervan hebben defecte gasgeneratoren. Die mogen stante pede de baan niet meer op, zegt BMW. Met de overige kan nog gereden worden. Bepaalde modellen van Audi, Honda, Toyota en Mitsubishi – bouwjaar 1995 tot 2000 – worden eveneens teruggeroepen. Het is nog niet duidelijk om welke modellen het precies gaat.

Takata kwam al eerder in de problemen met zijn airbags. In 2013 was er een terugroepactie van in totaal 42 miljoen auto’s omdat de airbags wel eens zouden kunnen exploderen. In totaal hadden die defecte airbags 22 dodelijke slachtoffers en meer dan 180 gewonden op hun conto. Takata diende in 2017 zijn faillissement in. Het Chinese Key Safety Systems kocht de restanten ervan op voor 1,6 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20