Tien minuten en 1 dollar: efficiëntere coronatesten in de maak

In het Verenigd Koninkrijk en Senegal wordt hard gewerkt aan sneltesten die covid-19 kunnen opsporen. Dat is een belangrijke tool in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het is een Nigeriaans labo, met geld en gedeelde expertise uit het Verenigd Koninkrijk, dat de testen maakt. Dat is geen toeval, net op dat continent is de nood aan goedkope en snelle testen hoog. Mologic, het labo dat ze verder zal ontwikkelen, heeft daarvoor 1,2 miljoen pond gekregen van het Verenigd Koninkrijk.

Speekseltest

Het idee is simpel, een soort speekseltest met een staafje, gestoeld op de technologie die ook snelle malaria- en zwangerschapstesten heeft mogelijk gemaakt. Daarmee kan snel vastgesteld worden of iemand ziek is en kunnen verdere besmettingen voorkomen worden.

Momenteel doen de snelste covid-19-testen er enkele uren over. Door de overvloed aan mensen die binnenkomen in de Europese ziekenhuizen, loopt de wachttijd in de labo’s op.

Mologic en de Nigeriaanse partner, Institut Pasteur, kunnen samen tot 8 miljoen testen per jaar produceren. Om dat even te kaderen: er zijn momenteel 156.400 vastgestelde gevallen van het coronavirus.

20 miljoen tests

Mologic zoekt nu al faciliteiten om tot 20 miljoen tests per jaar te kunnen produceren. Die zullen eerst in het VK gemaakt worden en vervolgens ook doorgestuurd naar Afrika. Maar ook in Europa is de nood aan goedkope en snelle tests hoog. Enige kanttekening: de eerste van die tests zou pas in juni beschikbaar zijn.

Mologic belooft nu alvast om de tests aan de maakkost te verkopen aan overheden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20