Dit zijn de 10 meest innovatieve steden ter wereld

In 2050 zullen twee op drie mensen in een stad wonen. Overal ter wereld verbeteren de verbindingen in en naar steden, en toeristen komen ze massaal verkennen. Grote steden moeten dan ook creatief zijn om met allerlei uitdagingen om te gaan: betere wegen, meer toegang tot technologie, het ondersteunen van erfgoed en lokale gemeenschappen, en natuurlijk duurzaamheid nastreven. De volgende tien innovatieve steden bouwen verstandig aan een duurzame toekomst waar het voor de bewoners goed leven is.

1. Tallinn (Estland)

Een luchtbeeld van de pittoreske hoofdstad van Estland, Tallinn.
(Pixabay)

Estland wordt in het Engels wel eens ‘E-stonia’ genoemd. De ‘E’ staat voor alles wat elektronisch en digitaal is, want de kleinste van de drie Baltische staten is wereldleider in digitale innovaties die maatschappelijke problemen oplossen. Het is het eerste land dat internettoegang tot een fundamenteel menselijk recht heeft uitgeroepen. Voorts is het ook de eerste staat die digitale handtekeningen voor transacties aanvaard heeft en waar burgers online kunnen stemmen bij verkiezingen.

Het is dan ook geen verrassing dat Estland intussen een van de eerste plaatsen is waar een supersnel 5G-netwerk kan worden gebruikt. Nochtans was Estland nog maar enkele tientallen jaren geleden een staat in de Sovjet-Unie. Sindsdien heeft het de digitalisering handig toegepast om de hoofdstad Tallinn op de wereldkaart te zetten. Hier is bijvoorbeeld de software ontwikkeld voor het intussen wereldberoemde Skype.

Ook nu nog is Tallinn de bakermat van heel wat technologische startups. Starship Technologies werkt bijvoorbeeld aan robots die leveringen kunnen doen. Met Telliskivi Creative City beschikt de stad ook over een centrum waar mensen met gelijkaardige interesses samenkomen om zich te ontspannen of zaken te doen. Het ligt niet zo ver van de oude stad van Tallinn en je vindt er allerlei winkels en cafés waar creativiteit centraal staat.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Aarhus (Denemarken)

Mensen lopen door een futuristische wandelgang in de Deense stad Aarhus, een van de meest innovatieve steden ter wereld.
(Pixabay)

De Deense hoofdstad Kopenhagen is een van de populairdere reisbestemmingen in Europa, maar eigenlijk is een andere stad in Denemarken de aandacht naar zich toe aan het trekken. Aarhus ligt ruim honderd kilometer ten westen van Kopenhagen en mocht zich in 2017 de Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Datzelfde jaar kregen zowel Aarhus als de omgeving rond de stad de titel van Europese Regio van de Gastronomie.

Wie Aarhus bezoekt, zal snel merken waarom de stad deze eer te beurt mocht vallen. Er is immers een heuse transformatie aan de gang met voedselmarkten, betere spoorverbindingen, futuristische bibliotheken, en opgewaardeerde hotels en restaurants. De stad vormt ook een aardig alternatief voor wie de extreme prijzen in Kopenhagen iets te duur vindt.

Aarhus is natuurlijk al geruime tijd bezig met deze evolutie. In 2009 maakte de stad plannen bekend om tegen 2030 CO2-neutraal te worden. Om dat de realiseren heeft Aarhus meer dan zeventig technologische oplossingen bestudeerd.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Santiago (Chili)

Wolkenkrabbers in de Chileense hoofdstad Santiago met op de achtergrond het Andes-gebergte.
(Pixabay)

Met het indrukwekkende Andes-gebergte op de achtergrond heeft de Chileense hoofdstad Santiago alvast het panorama mee. Maar ook in de stad kunnen toeristen hun ogen de kost geven. Santiago is dankzij een stabiele economie het centrum van vernieuwende architectuur geworden. De Paseo Bandera is bijvoorbeeld een kleurrijke voetgangerszone waarin thema’s zoals gemeenschap, duurzaamheid en erfgoed te herkennen zijn.

De overheid stimuleert er ook initiatieven die tot een soort ‘Chilecon Valley’ moeten leiden. Intussen heeft de stad ook een van de grootste metronetwerken van Zuid-Amerika. Ooit waren de bewoners van Santiago afhankelijk van vervuilende dieselbussen om te pendelen. Nu staan er ook veel minder files, aangezien het autoverkeer wordt beperkt. Dankzij een groeiend fietsnetwerk laten veel bewoners hun auto gewoon thuis staan.

Santiago had ooit een vrij grijs en saai imago, maar nu ziet de stad er veel kleurrijker en moderner uit. Dat heeft ook te maken met de instroom van migranten die de stad verplichtten om na te denken over de toekomst. Op die manier beginnen ook toeristen Santiago steeds meer als reisbestemming te ontdekken. En het mag zich zeker een van de meest innovatieve steden van Latijns-Amerika noemen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. San Antonio (Texas, VS)

Een bootje met toeristen vaart over een rivier in San Antonio.
(Pixabay)

San Antonio is de oudste grootstad van de Amerikaanse staat Texas. De stad heeft bijgevolg een rijk verleden en probeert dat in overeenstemming met innovatie te brengen. Een goed voorbeeld hiervan is een museum waar toeristen met hun smartphone de beroemde Slag om de Alamo kunnen herbeleven. Dat was de ontknoping van een conflict tussen Mexico en rebellen die voor de onafhankelijkheid van Texas streden.

Het moderne San Antonio draagt ook de titel van ‘UNESCO Creative City of Gastronomy’. Er werken dan ook heel wat creatieve chefs die nieuwe versies van Texaanse, Mexicaanse, en zelfs Duitse, Franse en Spaanse gerechten aanbieden. Toeristen trekken niet alleen voor het eten massaal naar San Antonio, ze gaan er ook graag wandelen langs de rivier doorheen de stad.

Ook de site waar in 1968 een Wereldtentoonstelling werd gehouden, loont de moeite. De stad heeft de plaats intussen vernieuwd en opgewaardeerd.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Helsinki (Finland)

Een beeld van een kerk aan een rivier in de Finse hoofdstad Helsinki, een van de meest innovatieve steden.
(Pixabay)

Toeval of niet, je kunt vanuit Helsinki gemakkelijk de oversteek naar Tallinn maken. Ook de Finse hoofdstad mag zich een van de meest innovatieve steden ter wereld noemen. Deze koele stad is erg artistiek en zeker een bezoekje waard. In 2017 noemde het Wereld Economisch Forum Helsinki in een rapport over toerisme de veiligste bestemming ter wereld. Daarnaast is Finland ook officieel uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld, voor de andere Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland.

Helsinki werkt samen met denktanks en filantropen om in de toekomst zelfrijdende wagens in de stad te laten rondrijden. De oude haven van Kalasatama is dankzij publieke en private samenwerkingen opnieuw tot leven gebracht. Hier, en eigenlijk ook in de rest van de stad, zijn creatieve geesten aan het werk. Helsinki wordt daarom wereldwijd erkend als een centrum voor duurzame gerechten en milieubescherming in de bekende Scandinavische stijl. Het is een stad die voor wandelaars echt de moeite loont om op ontdekking te gaan.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Scottsdale (Arizona, VS)

Woestijnlandschap in de Amerikaanse stad Scottsdale.
(Pixabay)

Gelegen in een droog woestijngebied is Scottsdale er toch in geslaagd om duurzaamheid centraal te plaatsen bij de ontwikkeling van de stad. In 1995 stemde de bevolking in met een belasting die een derde van de stad als reservaat moest beschermen, intussen gekend als het McDowell Sonoran Preserve.

De bedoeling van dat reservaat is het ecosysteem van het stukje woestijn niet te vernietigen bij de uitbouw van de stad. Nu kunnen bewoners er genieten van fiets- en wandelpaden die samen bijna 300 kilometer lang zijn. Scottsdale is ook een centrum van kunst, want je vindt er bijvoorbeeld kunstwerken van de inheemse bevolking van Amerika. Volgens de lokale chef Gio Osso dwingt het woestijngebied bewoners om creatief te zijn, waardoor dit een van de meest verrassende namen onder de innovatieve steden is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Detroit (Michigan, VS)

De skyline van de Amerikaanse stad Detroit.
(Pixabay)

Als hoofdstad van de Amerikaanse autosector heeft Detroit een rijk verleden, maar de stad heeft ook woelige jaren achter de rug. Dankzij een reeks nieuwe initiatieven is Detroit intussen bezig aan een comeback. En niet enkel de stad zelf, want ook de autoconstructeurs hebben hernieuwde inspiratie gevonden en storten zich volop op de markt van zelfrijdende wagens.

Filmmakers komen ook graag naar Detroit en gebruiken de vintage straten als decor. Voor bewoners met een lager inkomen bouwt Tiny Homes Detroit een aantal kleine huizen. Muzikaal bloeit Detroit dankzij de bouw van een nieuw theater en jazzcentrum.

Intussen mikt de stad ook letterlijk hoger dan ooit, want de wolkenkrabbers schieten uit de grond. Je vindt er ook tal van restaurants aan een promenade aan de rivier die door de stad stroomt. Hernieuwde hoop voor een oude industriestad, die nu een van de meest innovatieve steden ter wereld is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Medellìn (Colombia)

Een luchtbeeld van de Colombiaanse stad Medellin, een van de meest innovatieve steden ter wereld.
(Pixabay)

Bijna iedereen kent de stad Medellìn, omdat dit op het einde van de twintigste eeuw het centrum van de Colombiaanse drugswereld was. Geweld en criminaliteit waren er ten tijde van de beroemde drugsbaron Pablo Escobar heel normaal. Sindsdien heeft de stad dat verleden toch enigszins van zich kunnen afschudden.

Centraal in die ontwikkeling staat een indrukwekkend netwerk van openbaar vervoer met snelle bussen, spoorwegen en zelfs gondels die de stad via kabelbanen met de bergen verbinden.

In 2014 werd een district voor innovatie in de stad gelanceerd. Daar wordt hard gewerkt aan de evolutie van technologie, gezondheid en energie. Sinds 2016 loopt er ook een project om de rivier van de stad op te waarderen, in de vorm van groene zones en wandelroutes die boven de snelwegen worden aangelegd. De lokale bewoners geven toe dat Medellìn nog steeds geen perfecte stad is, maar het is een stad in ontwikkeling en daarom zijn ze er zo fier op.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Singapore

Een nachtelijke beeld van de skyline van Singapore.
(Pixabay)

Natuurlijk mag de stadstaat Singapore niet ontbreken in een lijst met innovatieve steden. Zelfrijdende wagens worden er al op de weg uitgetest, en de stad voert een ecologisch beleid om de watervoorraad en groene zones te beschermen. Daarnaast zijn er sociale programma’s die het erfgoed van deze multiculturele samenleving beschermen.

De stad zelf werd pas een goede halve eeuw geleden gebouwd, en intussen wonen er bijna zes miljoen mensen. National Geographic riep Singapore enkele jaren geleden uit tot een van de meest gelukkige plaatsen ter wereld. Enerzijds is de economie er natuurlijk heel stabiel en welvarend, anderzijds doet de stad er alles aan om duurzaamheid centraal te plaatsen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Lima (Peru)

Vrouwen dansen in traditionele klederdracht in de Peruviaanse hoofdstad Lima, een van de meest innovatieve steden ter wereld.
(Pixabay)

Ooit was Lima niet meer dan een stopplaats voor toeristen die Machu Picchu of het Titicacameer wilden gaan bezoeken. Nu is de Peruviaanse hoofdstad, waar zo’n tien miljoen mensen wonen, zelf ook een bezoek waard. Lima is een culinair centrum, want de keuken van Peru is een mengelmoes van culturen. De stad is een metropool vol excentrieke buurten aan de kust van de Stille Oceaan.

Jaarlijks wordt er het grootste voedselfestival van Zuid-Amerika, Mistura, hier gehouden. Gelukkig kan je de culinaire rijkdom van de stad ook het hele jaar door proeven in de vele restaurants. Met mes en vork in de hand is Lima stevig aan z’n status als een van de meest innovatieve steden ter wereld aan het timmeren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.