Peru is hardste groeier van Zuid-Amerika

Het International Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat Peru dit jaar een economische groei van 6,3% zal doormaken. Daarmee is het land de hardste groeier van alle Zuid-Amerikaanse landen. De nummer twee, Brazilië zal 5,5% groeien.

`Ons financiële stelsel is zeer solide`, zegt analist Luis Felipe Arizmedi, hoofd van beleggingsbedrijf GPI Valores en oud-directeur van verschillende banken in Peru. De Peruaanse banken hadden bijvoorbeeld geen riskante leningen in hun portefeuilles, waardoor ze de crisis goed hebben doorstaan. Daarnaast heeft Peru een demografisch voordeel; een relatief jonge beroepsbevolking, die volop consumeert.

Koper, goud, zilver, zink, olie en aardgas dragen ook een flinke steen bij aan de welvaart van het land. Peru incasseert met export alleen al zo`n 30 miljard euro dit jaar, dat is 12% van het bruto nationaal product. Peru heeft ook een goede geografische ligging. De Stille Oceaan vormt een verbinding met de Verenigde Staten, Canada, China en Japan. (Foto Miraflores: Flickr/ Antonio Bracani)

Meer