Thanksgiving-trauma in de maak: 30 procent van de Amerikanen viert met uitgebreide familie

Een voorproevertje van hoe een versoepelde Kerstmis er zou kunnen uitzien, zo zou u de Amerikaanse feestdag Thanksgiving kunnen bekijken. De cijfers zien er eerder verontrustend uit.

Een veralgemeende lockdown kennen de Verenigde Staten momenteel niet, maar de meeste Amerikanen houden zich wel aan stay at home orders. Voor Thanksgiving, een feestdag die voor veel Amerikanen even belangrijk is als Kerstmis, ziet het er echter niet goed uit.

Reizen en vieren

Uit cijfers van The Harris Poll, die Axios kon inkijken, zal een kwart van de Amerikanen toch reizen, tegen de richtlijnen van de dienst Volksgezondheid in. 75 procent mag dan wel thuisblijven, als 25 procent zich over staatsgrenzen begeeft of zelfs maar over gemeentegrenzen gaat, verspreidt het virus zich substantieel sneller.

Daarnaast zou ook zowat 30 procent van de Amerikanen van plan zijn om anderen uit te nodigen of bij anderen langs te gaan op Thanksgiving. Ook dat is een serieuze bezorgdheid.

Verwacht daarom geen piekcijfers kort na Thanksgiving. Bij grote uitbraken duurt het gemiddeld elf dagen na de eerste besmetting eer de piek duidelijk wordt. In de Verenigde Staten is er daarnaast ook een probleem met dataverzameling. Die loopt helemaal niet vlot, enkel de ziekenhuiscijfers lijken behoorlijk aangevoerd te worden.

De angst zit er dan ook stevig in dat er net voor Kerstmis en Oudejaar een stevige piek aankomt, maar dat die zelfs nog niet helemaal gekend zal zijn. Het gaat daarbij om miljoenen mensen, de gevolgen van een feestdag kunnen dus zeer groot zijn.

En wat met Kerstmis?

Het kan misschien een goede les vormen voor België. Vrijdag buigen de ministers zich over versoepelingen van de lockdown. Daarbij ligt vooral de heropening van de winkels op tafel. Maar ook de vraag of we met Kerstmis meer mensen mogen zien, zal al besproken worden.

Dat de winkels weer open mogen, daar liggen de kaarten goed voor. Unizo en Comeos voeren de druk op, de economie blijft maar klappen vangen en winkels bleken nooit echt de grote bron van besmettingen te zijn. Minister Clarinval benoemde zichzelf al fan en beweert de winkels zo snel mogelijk open te willen.

Maar Kerstmis met meer mensen dan uw kerngezin, dat idee lijkt minder populair te zijn. Virologen beweren alvast dat het te vroeg is en dat de cijfers nog te slecht zijn om opnieuw sociaal contact te versoepelen. Met nog een maand tot Kerstmis, kunnen we misschien nog wachten tot de Amerikaanse Thanksgiving-cijfers bekend zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20