Minister Clarinval (MR) trekt adviezen experts in twijfel, Van Ranst: ‘Schaamteloos’

Viroloog Marc Van Ranst is niet te spreken over een uitspraak die MR-vicepremier David Clarinval deed in de krant Le Soir. ‘Door de experts tot op de letter te volgen, hebben we de steun van de bevolking verloren’, zei hij. ‘Schaamteloos’, reageert Van Ranst op Twitter.

In het interview met de Franstalige krant zet minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid David Clarinval (MR) openlijk vraagtekens bij de strenge maatregelen die de medische experts blijven eisen om het coronavirus in te dijken. De vicepremier vindt dat ons land nu moet overgaan van een fase van crisismanagement naar een fase van risicomanagement.

‘Elke dag vallen er doden op de weg. Als we nul dodelijke slachtoffers willen, moeten we auto’s verbieden. Daarom hebben we gekozen om regels vast te leggen in een verkeerscode: een gordel dragen, de snelheid beperken, … Op die manier beperken we het risico’, legt hij uit in de krant. ‘Hetzelfde geldt voor Covid-19. Zonder een vaccin zullen we helaas een aantal sterfgevallen moeten accepteren. Maar we gaan ook een Covid-code opstellen, met regels die het risico moet beperken.’

Dreigend werken

Dat de Nationale Veiligheidsraad de bubbel van vijf ook de komende maand nog in stand houdt, betreurt Clarinval een beetje. Net zoals Yves Coppieters, professor epidemiologie en publieke gezondheidszorg aan de ULB, en Jean-Luc Gala, hoofd van het universitair ziekenhuis Saint-Luc, stelt de MR-politicus zich vragen bij de ‘dreigende manier van werken’ van Van Ranst, ten opzichte van de politiek. ‘Door de experts tot op de letter te volgen, hebben we de steun van de bevolking verloren’, vindt Clarinval.

Via Twitter diende Van Ranst de vicepremier van antwoord. ‘Neen, meneer Clarinval. Indien het advies van de experten tot de letter gevolgd zou zijn geweest, dan hadden we die bubbel van 15 nooit gehad, en hadden we een grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben’, schrijft hij, verwijzend naar de (te) ruime bubbel die de Nationale Veiligheidsraad eind juni toekende aan de bevolking. ‘Schaamteloos’, besloot de viroloog.

‘Niet gebruiken als excuus’

In de krant Het Laatste Nieuws gaf GEES-voorzitter Erika Vlieghe dan weer een woordje uitleg over ‘de moeilijke wisselwerking’ tussen experts en politiek. ‘Experts geven zo rationeel mogelijk beleidsadvies, maar politici nemen vaak beslissingen op basis van allerlei noden en belangen. Als die beslissingen dan niet goed vallen bij de bevolking, gebruiken ze soms de experts als excuus. Dat is niet oké’, geeft ze aan.

Dat de virologen zo omnipresent zijn in de media, vindt Vlieghe logisch. Zeker omdat de politici niet staan te springen om hun beleid te verdedigen. ‘Uw collega’s van ‘Terzake’ hebben mij verteld dat ze al weken proberen om politici naar de studio te krijgen, zonder succes. Daar heb ik het heel moeilijk mee. Te meer omdat politici ons, experts, vaak verwijten dat we te veel en te prominent communiceren. Iemand moet toch tekst en uitleg geven?’

Meer