Bubbel van vijf blijft bestaan, winkelen mag weer met twee

We moeten in onze bubbel van vijf blijven. Dat kondigde premier Sophie Wilmès (MR) donderdag aan op de persconferentie na de Veiligheidsraad. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

‘Een terugkeer naar de normaliteit is zeker nog niet mogelijk’, zei Wilmès aan het begin van de persconferentie. ‘De situatie stabiliseert, maar het virus zal nooit helemaal weggaan tot er een vaccin is. En om de terugkeer naar school goed te laten verlopen, moet het virus zo veel mogelijk onder controle zijn.’

Wilmès besliste dan ook om heel wat maatregelen te houden zoals ze zijn. De bubbel van vijf blijft bestaan tot eind september. Daarnaast mag u echter wel tien extra mensen zien, maar liefst buiten en met zeker 1,5 meter afstand tussen.

Koppels die in verschillende landen wonen, mogen vanaf 1 september de grens oversteken om bij elkaar te zijn. Ook als ze niet getrouwd zijn. ‘Liefde kent geen grenzen’, voegde Wilmès toe.

Shoppen

Het wordt vanaf maandag wel mogelijk om met twee personen te winkelen. Maar winkels kunnen zelf beslissen om daar niet in mee te gaan. Als een winkel beslist om maar één persoon per keer toe te laten, moet u zich daar aan houden. Mondmaskers blijven wel nog steeds verplicht in winkels, net als in alle andere openbare gebouwen en op drukke plekken, zoals markten. Op alle andere plaatsen blijft het aanbevolen.

Voor evenementen is de regel dat er 200 mensen binnen en 400 mensen buiten een evenement mogen bijwonen. Bij begrafenissen zijn maximaal 50 personen toegelaten.

Terug naar school

Wilmès gaf ook nog wat extra duiding bij de schoolterugkeer. Alle leerlingen gaan op 1 september naar school onder code geel. Dat betekent dat het virus nog aanwezig is, maar onder controle. Er moeten steeds mondmaskers gedragen worden en enkele buitenschoolse activiteiten zullen worden opgeschort. Als het later nodig blijkt, kan de situatie veranderen naar code oranje. Over de hogescholen wordt later beslist.

‘We leggen ons nu toe op een oplossing voor de langere termijn waar u zich ook aan kan houden’, besloot Wilmès.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20