Net zoals in veel andere landen willen ook in Thailand kleine ondernemers ambachtelijke bieren, gebaseerd op inheemse producten, op de markt brengen. Die ambities kunnen echter slechts zelden in realiteit worden omgezet, want de Thaise wetgeving maakt deze activiteiten vaak illegaal. Taopiphop Limjittrakorn, een parlementslid van oppositiepartij Move Forward, hoopt daarin echter verandering te kunnen brengen.
Met een nieuw wetsvoorstel wil hij de Thaise wetgeving op de ambachtelijke bieren versoepelen en de nationale economie een nieuwe stimulans aanreiken.
Illegaliteit
“Momenteel werken vele Thaise ambachtelijke brouwers in de illegaliteit”, verduidelijkt Taopiphop Limjittrakorn. “De wetgeving rond de alcoholproductie maakt de uitbouw van een ambachtelijke brouwerij voor nieuwkomers nagenoeg onmogelijk.”
“Brouwers die een licentie willen verwerven, moeten over een kapitaal van minstens 10 miljoen baht (275.000 euro) beschikken. Brouwerijcafés moeten anderzijds minstens 100.000 liter per jaar produceren, maar mogen hun product alleen op de eigen site schenken.”
“Op die manier wordt de opening van nieuwe, kleine brouwerijen door de wetgever geblokkeerd”, merkt de politicus op. “Dit zorgt ervoor dat twee machtige groepen – Thai Beverage (Chang) en Boon Rawd Brewery (Singha en Leo) – de markt grotendeels onder elkaar kunnen verdelen.”
Het verbod op alcoholreclame in Thailand zou volgens een aantal partijen de toegang tot de markt voor nieuwkomers nog moeilijker maken. “Zelfs het delen van informatie over zijn product op sociale media kan een ambachtelijke brouwer een boete van 50.000 baht opleveren wanneer het logo van het product zichtbaar is”, luidt het.
“Adverteren is compleet onmogelijk, net zoals de communicatie over het product met klanten. Er kan zelfs geen informatie over de ingrediënten van het bier worden verdeeld. Het verspreiden van foto’s is eveneens verboden.”
“De wetten verstikken de creativiteit en de economie en resulteren in een beperkte keuze voor de consumenten”, voeren de brouwers nog aan. “Dat is bijzonder vervelend, aangezien Thailand aan de ambachtelijke brouwers een aantal belangrijke voordelen biedt.”
“In westerse landen moeten vaak extracten worden gebruikt, terwijl in Thailand de verse ingrediënten beschikbaar zijn. Indien zich in Thailand een ambachtelijke bierscène zou kunnen ontwikkelen, zou daardoor tevens de lokale landbouw kunnen worden gestimuleerd. Ook toeristisch zou het land een bijkomende aantrekkingskracht krijgen.”
Politiek verzet
Voorstanders van de strikte wetgeving wijzen naar het belang van de bescherming van de volksgezondheid. Taopiphop Limjittrakorn stelt echter dat van alcohol in de Thaise samenleving, vooral tijdens de coronapandemie, ten onrechte een zondebok is gemaakt.
“Het beleid is ook beïnvloed door een boeddhistisch geloof dat alcohol zondig is”, voegt de politicus daaraan toe. “Daarnaast verbinden de Thaise heersers de brouwerijpubs tevens als een broeihaard van politieke oppositie tegen hun regime.”
Sommige Thaise bedrijven laten hun bieren brouwen in buurlanden om ze vervolgens in eigen land te importeren. “Hierdoor kunnen ze weliswaar de beperkingen van de Thaise wetgeving omzeilen, maar die strategie vergt zware financiële inspanningen”, geven de ambachtelijke brouwers aan.
Met zijn wetsvoorstel, waarbij onder meer de accijnzen voor kleine brouwers zouden worden verlaagd, hoopt Taopiphop Limjittrakorn de biermarkt van zijn land verder open te trekken.
“Hiermee zou ook de economie van het land een sterke boost kunnen krijgen”, benadrukt de politicus, die vijf jaar geleden zelf ook een boete van 5.500 baht kreeg opgelegd omdat hij thuis ambachtelijk bier had gebrouwen.
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, hoopt Taopiphop Limjittrakorn dat de weg zal worden vrijgemaakt voor de eliminatie van wetten die het ondernemerschap ook in andere sectoren verstikken.
(kg)